Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

VERS

VERS is hét poëzieproject voor kinderen en jongeren rond de beste en meest actuele Nederlandstalige poëzie. De genomineerde dichtbundels voor de VSB Poëzieprijs vormen de basis. Via VERS maken elk jaar duizenden kinderen en jongeren kennis met het werk van de beste dichters van dit moment. Docenten van de School der Poëzie trekken door heel Nederland en Vlaanderen om poëzieles te geven in het secundair en lager onderwijs.

VERS Poëzie Revue

School der Poëzie organiseert in 2018 voor de 20e keer VERS in samenwerking met verschillende partners in Vlaanderen en Nederland. Sinds 2015 verankerde Poëziecentrum het project verder in het Vlaamse secundair onderwijs in samenwerking met diverse partners. De Cultuurdienst van de Stad Gent ondersteunde voor het eerst in 2015 in het kader van ‘Gent kleurt Oranje’.

Uniek in dit project is dat jongeren worden uitgenodigd om zich te verdiepen in de beste poëzie van vandaag (Vl/NL) en ermee aan de slag te gaan, hetzij door een nieuw gedicht te pennen, hetzij door een essay te schrijven. De beste resultaten worden gepresenteerd tijdens de voorrondes en de beste gedichten uit die voorrondes komen aan bod tijdens de slotfinale in Amsterdam.

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International. VERS wordt financieel mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. www.vsbfonds.nl en www.schoolderpoezie.nl. In Vlaanderen wordt de prijs mede mogelijk gemaakt door Poëziecentrum. De Gentse voorronde wordt ondersteund door de Cultuurdienst Gent, de Antwerpse door Villanella.

Voortraject

Lezen en schrijven in de klas

Elk jaar trekken docenten van School der Poëzie naar Vlaamse en Nederlandse scholen om de jongeren kennis te laten maken met gerenommeerde dichters van vandaag: de genomineerden van de VSB Poëzieprijs. De jongeren gaan na het lezen en bespreken aan de slag, en schrijven een gedicht of essay geïnspireerd door het werk van de genomineerden. De meest bijzondere resultaten worden gepresenteerd tijdens de voorrondes: de gedichten tijdens de VERS Poëzie Revue, de essays tijdens het VERS debat.

“De sterkte van het project VERS zit in de ongedwongen aanpak van de lesgevers. Poëzie wordt plots hip. Barrières vallen weg. Leerlingen beseffen dat ze geen schrik moeten hebben om poëzie op alle mogelijke manieren te interpreteren.”

Leraar Joan, Gentbrugge
VERS Poëzie Revue

voor de tweede graad secundair onderwijs
Tijdens de VERS Poëzie Revue in diverse steden in Vlaanderen en Nederland worden de meest bijzondere gedichten door de leerlingen op de planken gebracht in een theaterhuis. VERS Poëzie Revue is een afwisselende literaire show met urban dance, live muziek en poëzie. Alle deelnemende klassen gaan er naartoe. Een vakkundige jury bepaalt wie er doorgaat naar de grote VERS finale in Amsterdam.

Data voorrondes Vlaanderen:
Gent: 25 februari in Arcatheater om 14 uur.
Presentatie: Rick de Leeuw, gastdichter: Maud Vanhauwaert
Antwerpen: 22 maart in Villanella om 11.15 en 14 uur
Presentatie Joke van Leeuwen, gastdichter: Geert van Istendael.
Het lesmateriaal voor de voorrondes komt tot stand met de steun van de Taalunie.

VERS Debat & essay

voor de derde graad secundair onderwijs
De jongeren krijgen in de klas de kans om te reflecteren over poëzie en vervolgens een essay te schrijven en in debat te gaan. Ze kiezen twee gedichten van de genomineerden en gaan in een essay betekenissen onderzoeken en vergelijken. Vervolgens buigen ze zich over de positie van de poëzie in de samenleving. Stellingen die aan bod kunnen komen zijn: ‘Moet poëzie begrijpelijk zijn?’, ‘Is poëzie-onderwijs noodzakelijk?’. De beste essayisten en debaters gaan naar de finale in Amsterdam.

VERS Finale

De finale vindt elk jaar plaats in mei in de Stadschouwburg van Amsterdam. De jongeren komen aan met bussen uit de diverse steden in Vlaanderen en Nederland waar voorrondes zijn gehouden. In en afwisselende show brengen de jonge finalisten hun eigen werk op de planken.

VERS Krant

De VERS Krant bundelt alle info over dit laagdrempelige poëzieproject én bevat enkele poëtische geheimtips. De krant richt zich in de eerste plaats tot leerkrachten van de tweede en derde graad secundair onderwijs.
Geïnteresseerd? Download de krant hier of vraag een papieren exemplaar aan hier. De VERS-krant is gemaakt door Poëziecentrum en de Cultuurdienst Gent.
In de VERS Krant vind je de drie winnende gedichten, het winnende essay van de Gentse Antje Meiresonne alsook twee andere bijzondere essays. Verder beschrijft poëziedocent Jacques Brooijmans hoe hij te werk gaat in de klas en geven drie Vlaamse literaire organisaties hun gouden poëzietips mee.
Volgend jaar meedoen met de klas?
Geef je les in Gent of Antwerpen in de tweede of derde graad van het secundair onderwijs en wil je graag de leerlingen een boeiende poëzie-ervaring laten beleven? Vraag hier vrijblijvend informatie aan.