Van hee handboek

Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bijzondere dichteres Miriam Van hee, verschijnt het Van hee handboek op woendag 28 september 2022 bij PoëzieCentrum.

Miriam Van hee (1952) is een van de meest gewaardeerde dichters in het Nederlandse taalgebied. Haar bijzondere oeuvre kan rekenen op veel waardering, met de Ultima Letteren in 2017 als ultieme bekroning. In het Van hee handboek wordt haar verzameld werk belicht door meerdere specialisten. Op die manier is het handboekeen inleiding en naslagwerk bij haar poëzie.

Met bijdragen van Stefaan Evenepoel, Alexander Van de Sijpe, Patrick Peeters, Geertjan de Vugt, Yves T’Sjoen, Johan Reijmerink, Barbara Kalla, Yvan de Maesschalck, Carl De Strycker, Jooris van Hulle, Dirk De Geest, Matthieu Sergier, Elke Brems, Ad Zuiderent, Luuk Gruwez, Herman Leenders en Hester Knibbe.

De Bezige Bij brengt in september ook haar volgende dichtbundel uit: voor wie de tijd verstrijkt. In haar negende bundel deelt Miriam Van hee in heldere ritmische zinnen alledaagse observaties. Door haar woordkeuze weet ze een grotere waarheid aan het licht te brengen. Voeg de bundel toe aan je verlanglijstje in onze webshop.

In 2023 schrijven Miriam Van hee en Hester Knibbe samen het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2023. Het duo is al jarenlang bevriend, waardoor zij perfect het thema vriendschap (thema Poëzieweek 2023) belichamen. Het Poëziegeschenk is gratis verkrijgbaar tijdens de Poëzieweek en bij aankoop van minstens 12,50 euro aan poëzie.

Over de auteur:

Miriam Van hee (Gent, 1952) is een Vlaamse dichter en literair vertaler. Ze debuteerde in 1978 met de bundel Het karige maal, waarvoor ze meteen bekroond werd met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook de bundels die ze daarna publiceerde werden geregeld bekroond: voor Winterhard (1988) won ze de Jan Campert-prijs, voor Reisgeld (1992) kreeg ze de Dirk Martensprijs, voor Achter de bergen (1996) won ze de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. In 2008 sloeg ze een dubbelslag met Buitenland. Ze won zowel de juryprijs van de Herman de Coninckprijs voor de hele bundel, als de publieksprijs voor het beste gedicht voor ‘Zomereinde aan de Leie’. Voor haar bundel Als werden wij ergens ontboden (2017) ontving ze namens de Vlaamse regering in 2017 de Ultima voor de Letteren. In 2022 verschijnt haar nieuwe bundel voor wie de tijd verstrijkt bij De Bezige Bij.

De poëzie van Miriam Van hee is vertaald in verschillende talen en werd ook in vertaling bekroond. Miriam Van hee is ook actief als literair vertaler. Ze vertaalde onder meer poëzie van Anna Achamatova, Osip Mandelstam, Velimir Chlebnikov en Vjatsjeslav Koeprijanov. Samen met Lisette Keustermans vertaalde ze ook gedichten van de Zweedse dichter Tua Forström. Sinds 2011 is Miriam Van hee ook lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. In 2023 wordt ze samen met Hester Knibbe het boegbeeld van de Poëzieweek 2023. Lees meer over de auteur op Poëzie-Centraal
 

Over de redactie:

Carl De Strycker (1981) is directeur van Poëziecentrum en hoofdredacteur van Poëziekrant. Hij promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter (2017), met Yves T’Sjoen redigeerde hij Nolens handboek (2018), met Lars Bernaerts Hertmans handboek (2021) en met Anneleen De Coux Ducal handboek (2022).

Yves T’Sjoen (1966) is hoogleraar moderne Nederlandse literatuur verbonden aan de Universiteit Gent. Hij is voorzitter van de onderzoeksgroep Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (UGent) en betrokken bij de onderzoekseenheden Teksteditie Literatuur in Vlaanderen, POWEZIE. Centrum voor poëzie en TRACE (Translation & Culture). Daarnaast is hij als buitengewoon hoogleraar verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van Universiteit Stellenbosch en deeltijds aangesteld aan de Karelsuniversiteit in Praag. Met Carl de Strycker stelde hij naast het Nolens handboek ook Zwemmen in talen (2020) samen.

Specificaties

Publicatiedatum:

Prijs: € 25.00

152p.

Paperback

Afmetingen: 17x24cm

ISBN 978–90–5655–300-5

Categorie: Over poëzie

BESTEL