Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten uit de Nederlandstalige literatuur - René Smeets (samensteller)

Het gilde van de grote schrijvers telt tal van notoire zuipschuiten. Dat was al gebleken uit Smeets’ ambitieuze bloemlezingen van wijn- en biergedichten. In de Lage Landen wordt evenwel ook graag lokaal gestookte jenever geschonken. Straks gaat het jenever sneeuwen, een samenwerking met het Jenevermuseum, bundelt niet alleen oude en jonge ‘klare’-gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, maar ook volksliederen, light verse, limericks, internetvondsten... En niet te vergeten: enige anti-jenevergedichten uit de tijd dat matigheidsbonden een stevige tegenwind door Vlaanderen en Nederland lieten waaien.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets bracht in opdracht van het Jenevermuseum en Poëziecentrum meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij, Reve en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verses, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten. De bloemlezing wordt vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts.

René Smeets (1956) is al ruim twintig jaar literair actief, vooral als vertaler en bloemlezer van poëzie. Hij vertaalde verzen van o.m. de Duitser Hans Magnus Enzensberger, de Haïtiaan René Depestre en de Polen Adam Zagajewski en Ryszard Krynicki. Behalve bloemlezingen van drankgedichten publiceerde hij een lijvige anthologie van de beste naoorlogse Poolse lyriek. Eind februari 2020 verschenen bij Uitgeverij P zijn eerste eigen verzenbundel, Alles gestolen. Een handvol verzen à la Hans Magnus Enzensberger, en het essayboek À propos Hans Magnus Enzensberger. Spielereien en ander serieus werk.


 

Publicatiejaar: 2020
Pagina's: ca. 272
Hardcover| Afmeting: ca. 17 x 24 cm
ISBN 978 90 5655 438 5
Prijs: € 25

bestel