Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Poëzie in Uitvoering

    Via Poëzie in Uitvoering wil School der Poëzie actuele Nederlandstalige en buitenlandse poëzie op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor een jong publiek. 

05 april 2019
Gent

PoëzieRevue in uitvoering

Tijdens PoëzieRevue in uitvoeringbrengen jongeren uit Gentse scholen poëzie op de planken in een literaire theatershow met muziek, dans en video. Hun zelfgeschreven gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de Grote Poëzieprijs. Vooraf krijgen ze poëzieles van docenten van de School der Poëzie. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. 

Winnaars VERS Poëzierevue en debat bekend

Maandag 26 februari speelden jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg met hun eigen gedichten de hoofdrol in een spetterende VERS PoëzieRevue. De dag erna, dinsdag 27 februari debatteerden oudere jongeren van dezelfde scholen aan de hand van allerlei uitdagende stellingen over poëzie op de zolder van het Poëziecentrum. 

27 februari 2018
Gent

VERS debat & essay

In VERS Debat & Essay debatteren jongeren over prikkelende poëziestellingen. Telkens maken Andy Fierens (gastdichter) en Christophe Vekeman (presentator) hun opwachting.

26 februari 2018
Gent

VERS poëzie revue

Tijdens VERS Poëzie Revue brengen jongeren poëzie op de planken. Hun gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs. Telkens maken Andy Fierens (gastdichter) en Christophe Vekeman (presentator) hun opwachting.

poster_vers_2017.jpg

VERS
School der Poëzie

Gentse jongeren doen mee aan poëziewedstrijd VERS

Poëziecentrum en School der Poëzie uit Amsterdam organiseren samen de voorrondes van de poëziewedstrijd VERS in Gent. Op maandag 20 februari om 13:30 uur debatteren jongeren op de zolder van Poëziecentrum aan de hand van allerlei stellingen over poëzie en presenteren hun essays. Op dinsdag 21 februari barst om 14.00 uur in het Arcatheater de VERS Revue los met dans, muziek en gedichten van en door Gentse Jongeren.

21 februari 2017
Gent

VERS Poëzie Revue

Tijdens VERS Poëzie Revue brengen jongeren uit Gentse scholen poëzie op de planken in een literaire theatershow met muziek, dans en video. Hun zelfgeschreven gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. Vooraf krijgen ze poëzieles van docenten van de School der Poëzie. Gastdichter is Delphine Lecompte. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. Een jury kiest vier jongeren voor de finale.

20 februari 2017
Gent

VERS Debat & Essay

Tijdens het VERS Debat & Essay debatteren jongeren uit Gentse scholen over poëzie. Ze krijgen prikkelende stellingen over poëzie voorgeschoteld zoals ‘Moet poëzie begrijpelijk zijn?’ of ‘Is poëzieonderwijs belangrijk?’. Twee teams gaan telkens de strijd met elkaar aan. Gastdichter is Andy Fierens, Christophe Vekeman presenteert. Vooraf krijgen de jongeren poëzieles van docenten van de School der Poëzie en leren ze een essay schrijven en daarover te debatteren. Een jury kiest vier debaters en een essayist voor de grote finale in Amsterdam op 31 mei. Inschrijven noodzakelijk, plaatsen beperkt.

prijswinnaars_vers-1.jpg

Winnaars VERS finale
Barako, School der Poëzie

Sarah Tutélaire uit Gent wint poëziewedstrijd VERS in Amsterdam!

Sarah Tutélaire van het Atheneum Wispelberg uit Gent won gisteren de eerste prijs in de grote VERS finale voor jongeren! "Een gedicht over geluk, over iets waar we blij van worden. Niets is moeilijker dan dat." Aldus de jury over haar gedicht ‘dat geluk heb ik al’. Beyza Nur Usta van het Sint Nobertus uit Antwerpen ging er vandoor met de derde prijs.

Alles over VERS in VERSkrant

Als afsluiter van de Poëzieweek presenteerden Poëziecentrum en de Cultuurdienst Stad Gent de VERS-krant. Want poëzie in het onderwijs blijft belangrijk, ook na de Poëzieweek. In de VERS-krant wordt hét poëzieproject van de Lage Landen voorgesteld: VERS. Duizenden jongeren werken in de klas rond de twee grootste poëzieprijzen in de Lage Landen: de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs.

Dichttalenten uit Gent door naar VERS finale in Amsterdam

Julie Lorrez en Semih Ucak van het Atheneum Gentbrugge, Julie Devos van het Sint-Pietersinstituut en Sarah Tutélaire van het Atheneum Wispelberg zijn de trotse winnaars van de VERS PoëzieRevue die op 25 februari plaatsvond in het Arca-Theater in Gent. Dat maakte juryvoorzitter en VSBPoëzieprijsgenomineerde Maud Vanhauwaert aan het einde van een afwisselende literaire show bekend. Deze jonge talenten gaan door naar de grote VERS finale op 31 mei 2016 in het Compagnietheater in Amsterdam.