Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Paukeslag

    Paukeslag. Digitaal platform voor levend poëzie-erfgoed is een multimediaal platform voor de ontsluiting van poëzie-erfgoed.

    screenshot van Paukeslag

    Zowel het poëzie-erfgoed dat uit de werking van literaire organisaties voortkomt als het poëzie-erfgoed dat erfgoedinstellingen verzamelen en deskundig bewaren, wordt via Paukeslag zichtbaar gemaakt voor het grote publiek.

Digitale expo Roel Richelieu Van Londersele gelanceerd

Op 30 juni wordt dichter, roman- en thrillerauteur Roel Richelieu Van Londersele 70 jaar. Een uitstekende gelegenheid voor een digitale tentoonstelling op Paukeslag!

Digitale expo Ilse Starkenburg gelanceerd

Vanaf vandaag kun je de digitale expo over Ilse Starkenburg op Paukeslag bezoeken.

 

Stefaan van den Bremt 80: een digitale tentoonstelling

Op 12 oktober 2021 wordt Stefaan van den Bremt 80 jaar. Dat is een uitstekende gelegenheid om deze gevierde dichter en vertaler in de schijnwerpers te plaatsen.

 

Digitale tentoonstelling op Paukeslag over Christine D'haen

10 jaar geleden overleed Christine D'haen. Op 26 oktober 2019 herdacht het Beschermcomité Campo Santo haar overlijden met een klein tentoonstelling en een huldenamiddag.

Benno Barnard: Krijg nou de lyriek

Dit jaar wordt Benno Barnard 65 én verschijnt er een poëtisch dagboek: Zingen en creperen (Atlas Contact). De jarige stelde afgelopen week zijn boek voor in Poëziecentrum en nu kan je de digitale tentoonstelling op Paukeslag bezoeken, met unieke foto’s, geluids- en videofragmenten uit het archief van de dichter! Bezoek nu Benno Barnard: Krijg nou de lyriek!

04 april 2019
Antwerpen

Hommage Nic van Bruggen

Begin april verschijnt in de reeks 'Experimentele literatuur in Vlaanderen' het eerste deel van de teksteditie met de gebundelde poëzie van Nic van Bruggen (1938-1991), verzorgd door Yves T’Sjoen en Els van Damme. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Wlf. Deze editie is een goede aanleiding voor een hommage aan Van Bruggen in het Letterenhuis, met een kleine expo in de hal en een symposium.

Tentoonstelling Paukeslag: Luuk Gruwez, van Stofzuigergedichten tot Bakermat

Op donderdag 13 december stelde dichter Luuk Gruwez zijn nieuwste bundel Bakermat (De Arbeiderspers) voor in de Cultuurkapel Sint-Vincent in Gent. Afgelopen zomer vierde hij bovendien zijn 65ste verjaardag en dat vormde voor Poëziecentrum niet alleen aanleiding voor een feestje, maar ook voor een (tussentijds) overzicht van zijn oeuvre en zijn leven. Dat deden we in de vorm van een online tentoonstelling op onze digitale archiefsite Paukeslag.

Paukeslag: de receptie van Gert Vlok Nel in de Lage Landen

In het kader van de zomercursus Nederlands 2017 van de Nederlandse Taalunie, ingericht door Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UGent) ontving Poëziecentrum de stagiaire Giselle Botha (Universiteit Stellenbosch, Zuid-Afrika).

Paukeslag: moderne Hadewijch-receptie in 6 markanten momenten

Vanaf de negentiende eeuw fungeert de dertiende-eeuwse dichteres Hadewijch als blank canvas waarop de meest uiteenlopende individuen hun artistiek, filosofisch of politiek programma projecteren.

Paukeslag-tentoonstelling over Renaat Ramon

In 2016 viert  dichter, essayist en beeldend kunstenaar Renaat Ramon zijn tachtigste verjaardag.