Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bericht aan alle Vlaamse en Nederlandse boekhandels: Bestelperiode Poëziegeschenk en Gedichtendagposter 2023 gestart!

Trakteer klanten van je boekhandel ook in 2023 op het Poëziegeschenk van Hester Knibbe en Miriam Van hee, een cadeau voor liefhebbers en nieuwe lezers!

Miriam Van hee en Hester Knibbe schrijven het Poëziegeschenk 2023. De inhoud blijft nog geheim, maar de titel en de cover delen we graag met jullie. Hester Knibbe en Miriam Van hee schrijven naarstig verder aan Er staat te gebeuren. Het resultaat kun je lezen vanaf 26/01/2023, door een Poëziegeschenk te bemachtigen via jouw deelnemende boekhandel. De cover werd vormgegeven door Armée De Verre. In het ontwerp werd gekozen voor twee kleuren die in elkaar overgaan om zo het thema vriendschap te weerspiegelen.

Bericht aan alle Vlaamse en Nederlandse scholen en bibliotheken: Bestelperiode campagnemateriaal Poëzieweek 2023 gestart!

Op donderdag 26 januari 2022 gaat de elfde Poëzieweek van start. Wil jij Poëzieweek in de kijker zetten in jouw bibliotheek of klaslokaal? Dat kan!

Alle Vlaamse, Brusselse en Nederlandse bibliotheken en scholen kunnen nog tot en met 10 november 2022 affiches en kleurrijke postkaartjes voor Poëzieweek 2023 bestellen. De affiches werden prachtig vormgegeven in het thema vriendschap door Tom Suykens. Op de affiches staat een citaat van Miriam Van hee en van Hester Knibbe. Een set van twee affiches kost 5 euro. Een pakket postkaartjes bevat 100 stuks. Er zijn 5 verschillende gedichten in het thema vriendschap per postkaartjespakket. De auteurs van de gedichten op de postkaartjes zijn: Babs Gons, Jo Govaerts, André Sollie, Toon Tellegen en Rian Visser.
Bestel tijdig jouw exemplaren. Het materiaal wordt gedrukt op basis van het aantal bestellingen. Na de bestelperiode is het niet meer mogelijk om materialen te bestellen. De affiches en postkaartjes worden in de week van 20 december bij jou geleverd. Lees meer over de bestelprocedure en de tarieven voor bibliotheken en scholen.

Bestel via dit formulier nog tot en met 10 november jouw affiches en/of postkaartjes voor jouw bibliotheek of school.

 
22 oktober 2022
05 maart 2023
DHAM, Rue du Comte Théodule d'Ursel 21, 6940 Durbuy

Expo Art All Inclusive met werk van Mustafa Kör

Op zaterdag 22 oktober opent de expo "Art All Inclusive" in het Durbuy History & Art Museum. In de expo ontmoeten de thema's kunst en handicap elkaar. Zo zal er werk te zien zijn van kunstenaars met een handicap. Er zullen ook tweetalige gedichten van Mustafa Kör gespresenteerd worden. Een initiatief van Autonomia, DHAM i.s.m. Poëziecentrum.

Beeldspraak - aflevering 16: Dorien de Wit - eindig de dag nooit met een vraag

'Beeldspraak' is de podcast van Poëziecentrum. In deze maandelijkse reeks praat een kenner/liefhebber met een dichter over zijn/haar nieuwe dichtbundel. In deze aflevering praat Virginie Platteau met de Nederlandse dichter Dorien de Wit naar aanleiding van haar bekroning met de Poëziedebuutprijs voor de bundel eindig de dag nooit met een vraag(Arbeiderspers, 2021).

 
01 oktober 2022
Het Huis van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Lombardstraat 61, 1000 Brussel

Boekpresentatie 'Het hier. Gedichtenboek 1962-2022' - Roger de Neef

Op 3 oktober verschijnt de verzamelbundel van Roger de Neef met als titel Het hier. Gedichtenboek 1962-2022 bij PoëzieCentrum. Vanaf dan is de bundel verkrijgbaar voor 50 euro via de (web)shop van Poëziecentrum.

24 september 2022
24 september 2022
BE-HERE, Dieudonné Lefèvrestraat 4, 1020 Brussel

Boekvoorstelling 'In je eentje een menigte' - Henri Michaux, vertaald door Bart Vonck

Op 28 september verschijnt de tweede bloemlezing uit het werk van Henri Michaux bij PoëzieCentrum. Bart Vonck zorgde opnieuw voor een prachtige vertaling. Dit tweede deel omvat gedichten uit de periode 1947 - 1959 en heeft als titel In je eentje een menigte. In 2017 verscheen het eerste deel, Trage nederlaag met volle zeilen, ook bij PoëzieCentrum. Bart Vonck vertaalde voor die eerste bloemlezing werk uit de periode 1922 - 1946. Vanaf 28 september is de bloemlezing verkrijgbaar via de (web)shop van Poëziecentrum voor 22,99 euro. Deze bloemlezing wordt in primeur voorgesteld tijdens Poetik Bazar!

09 september 2022
09 september 2022
Het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent)

Mustafa Kör kruipt in zijn pen voor de Werelddag Suïcidepreventie

Inzetten op de preventie van zelfdoding is van levensbelang. Daarom wordt er op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, wereldwijd aandacht gevraagd voor dit thema. Zelfdoding treft tal van mensen. Op 10 september tonen we massaal onze betrokkenheid en steun aan elk van hen. Die dag vragen de organisaties achter Zelfmoord1813 en al hun partners wereldwijd om meer aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding. Mustafa Kör kroop in zijn pen voor de Werelddag Suïcidepreventie en leest zijn tweede Gedicht des Vaderlands, dat over dit thema gaat, in primeur voor tijdens de inspiratiesessie voor Mediamakers & de uitreiking VLESP Media Award op vrijdag 9 september in Het Pand in Gent.

Aanvraag gratis les "Poëzie schrijven met kleuters"

Het nieuwe schooljaar is net begonnen. Ben jij ook nog op zoek naar inspiratie? Wil je jouw leerlingen uit de kleuterklas eens verrassen met een andere les? Wil je de kinderen zelf verhalen laten vertellen of laten schrijven? Wij leveren je graag gratis een kant en klare les aan over hoe je in het kleuteronderwijs (en bij uitbreiding het lager onderwijs) met poëzie aan de slag kan gaan.

 
29 september 2022
Minardschouwburg, Korianderstraat 13, 9000 Gent

Boekpresentatie en Paukeslagtentoonstelling Miriam Van hee

Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bijzondere dichteres Miriam Van hee, verschijnt het Van hee handboek bij PoëzieCentrum op 28/09/2022. De Bezige Bij brengt in september ook haar volgende dichtbundel uit: voor wie de tijd verstrijkt. Twee geweldige redenen voor een feestje!

 

Twee nieuwe chapbooks van Versopolis beschikbaar vanaf 23/09/2022!

Op vrijdag 23/09/2022 zijn Constantinos Papageorgiou en Maria Brás Ferreira te gast tijdens de opening night van Poetik Bazar in Brussel. Hun komst kadert in het project Versopolis, een Europees platform voor poëzie-organisaties, waarvan Poëziecentrum deel uitmaakt. Dit project wordt ondersteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie. Exclusief voor deze avond stelde PoëzieCentrum 2 chapbooks samen met het werk van de twee Versopolisdichters die te gast zijn.