Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Lessuggesties

    Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les. Poëzie leeft en bestaat immers overal.

    Poëzie is urgent, meer dan ooit. Dichters vertolken gedachten die wij niet kunnen vangen, leggen de vinger op datgene wat roert en beroert, in onszelf maar ook in de samenleving. Die zolderkamer is een fabel, dichters staan in de wereld van vandaag: een wereld met vele verschuivingen, met angst maar ook met liefde en hoop, met geschiedenis en toekomst, met klimaatverandering en revoluties maar ook met een hang naar verstilling en zingeving, in zintuiglijke beelden, pulserende ritmes en kolkende regels.

    Met de lessuggesties die we verzamelen op deze pagina willen we leerkrachten een houvast en inspiratie geven om in de klas aan de slag te gaan met gedichten.

    Klik hier voor alle lessuggesties.

Poëzieweek in de klas? Vraag nu je lessuggesties aan!

Van 28 januari tot 3 februari 2021 is het weer Poëzieweek. Omdat we weten dat leerkrachten graag een houvast hebben om met de leerlingen te werken rond de Poëzieweek, voorzien we naar jaarlijkse gewoonte lessuggesties.

De lessuggesties voor Poëzieweek worden gemaakt door Iedereen Leest (Vl.) en Stichting Lezen (Nl.).

De antipoëziedictator: poëzieles voor 2e en 3e graad

De eerste schooldag is het ideale moment om leerkrachten inspiratie mee te geven om met poëzie aan de slag te gaan in de klas. José Vandekerckhove, zelf gewezen leraar Nederlands, lector Nederlands aan de SLO van de KULeuven en pedagogisch begeleider Nederlands, maakte De antipoëziedictator, een lesbundel voor leerlingen van de tweede en de derde graad secundair onderwijs van ASO, TSO en KSO. Daarin moeten leerlingen aan de hand van klasopdrachten drie gedichten redden van de ondergang in een dystopsiche toekomst. Poëzie-Centraal ging met Vandekerckhove in gesprek over zijn lesbundel, dat interview lees je hier.

cover_luchten.jpg

Luchten leren lezen op de Boekenbeurs 2019
MaelstrÖm reEvolution

Luchten leren lezen: Radna Fabias, Carmien Michels, Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer in de klas

POËZIELESSEN NU ONLINE! DOWNLOAD HIER

Samen met drie enthousiaste leerkrachten presenteren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel een lesmap voor de derde graad secundair/voortgezet onderwijs, zowel voor aso, tso als kso. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les! Download de lesmap hier!

Project Luchten leren Lezen - videofragmenten Tom Lanoye

Samen met drie enthousiaste leerkrachten presenteren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de lesmap Luchten leren lezen voor de derde graad secundair/voortgezet onderwijs, zowel voor aso, tso als kso. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les! Hier vind je de videofragmenten die de lessuggesties bij het werk van Tom Lanoye begeleiden. Tom Lanoye schreef het Poëziegeschenk 2019 met als titel Vrij -Wij? en dat was het uitgangspunt van de poëzielessen.

Project Luchten leren Lezen - videofragmenten Ilja Leonard Pfeijffer

Samen met drie enthousiaste leerkrachten presenteren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de lesmap Luchten leren lezen voor de derde graad secundair/voortgezet onderwijs, zowel voor aso, tso als kso. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les! Hier vind je de videofragmenten die de lessuggesties bij het werk van Ilja Leonard Pfeijffer begeleiden:

Project Luchten leren Lezen - videofragmenten Radna Fabias

Samen met drie enthousiaste leerkrachten presenteren Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de lesmap Luchten leren lezen voor de derde graad secundair/voortgezet onderwijs, zowel voor aso, tso als kso. Voor leerkrachten die op zoek zijn naar inspiratie, concrete tips en verdiepende ideeën voor de les Nederlands of een andere les! Hier vind je de videofragmenten die de lessuggesties bij het werk van Radna Fabias begeleiden: