Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Poeziëweek

Hét poëziefeest van de Lage Landen!

Jaarlijks start op Gedichtendag – de laatste donderdag van januari – de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen

Diverse grote partners langs beide landsgrenzen bundelen de krachten om samen poëzie te promoten en op de kaart te zetten: Poëziecentrum, Poëzieclub/Awater, Stichting Lezen, Iedereen Leest, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Boek.be, Wintertuin, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020 en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.

Elk jaar wordt een thema gekozen en een auteur uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Voor diverse doelgroepen worden campagnematerialen ontwikkeld.

Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Poëzieweek is er voor iedereen: lezer, leerkracht, bibliotheekmedewerker, organisator en boekverkoper maar ook bedrijfsleider, bankbediende of bloemenverkoper. Poëzie is er voor iedereen, bestaat in allerlei vormen en soorten en is er voor elk groot of klein moment. Tijdens de Poëzieweek wordt dit extra in kijker gezet. www.poezieweek.com

In de klas

Speciaal voor leerkrachten worden elk jaar gratis poëzielessen rond het Poëzieweekthema aangeboden. Er zijn lessen voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs (aso/tso en bso). Liever live poëzie? Nodig dan (tijdig) een (slam)dichter uit! Literatuur Vlaanderen biedt hiervoor ondersteuning.

De klas en/of school in de gepaste sfeer brengen, kan met de kleurige campagnematerialen die elk jaar worden ontwikkeld.

De gratis poëzielessen zijn te vinden op de website van de Poëzieweek. Je kunt er ook grasduinen in het archief dat teruggaat tot 2000. De lessen worden aangeboden door Iedereen Leest, Stichting Lezen Nederland, Poëziecentrum en CPNB.

Een dichter boeken kan met de steun van het Literatuur Vlaanderen. Op de auteurslijst vind je heel uiteenlopende namen: van klassieke prijsbeesten tot slamdichters. Literatuur Vlaanderen draagt niet alleen financieel een steentje bij, maar helpt ook bij de voorbereiding van de lezing. Meer info vind je hier.

De leerlingen en collega’s warm maken voor de Poëzieweek kan met het promotiemateriaal. Elk jaar worden affiches en postkaarten ontwikkeld. 

Meer poëzie in de klas?
Poëzie in de klas kan uiteraard ook op andere momenten in het jaar. Poëziecentrum biedt een educatieve werking aan voor verschillende leeftijdscategorieën. Hier vind je het volledig overzicht.
Heb je vragen over onder andere bundels en/of dichters, neem dan contact op met het documentatiecentrum van Poëziecentrum!

In de bibliotheek

Heel wat bibliotheken in Vlaanderen en Nederland zetten Poëzieweek in de kijker door een extra poëziestand op te zetten, een activiteit te organiseren en/of een dichter uit te nodigen. De bibliotheek aankleden kan met Poëzieweek- promotieaffiches en superbanieren. De lener verwennen kan met een mooie poëziepostkaart.
Elk jaar worden kleurrijke campagnematerialen ontwikkeld: affiches en postkaarten met gedichten. Bestellen kan binnenkort via poezieweek.com.

Een dichter uitnodigen naar de bib? Dat kan met de steun van Literatuur Vlaanderen. Op de auteurslijst vind je heel uiteenlopende namen: van klassieke prijsbeesten tot slamdichters. Het VFL draagt niet alleen financieel een steentje bij, maar helpt ook bij de voorbereiding van de lezing. Meer info vind je hier.

In de boekhandel

Ook de meeste boekverkopers doen mee met de Poëzieweek! Wie poëzie aankoopt, wordt verwend met het gratis Poëziegeschenk. 
Het Poëziegeschenk wordt in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het thema is ‘Samen’ en de auteurs bepalen dan ook samen hoe ze het zullen aanpakken. Dat de ideeën al broeien hoeft niet te verwonderen. Na Peter Verhelst (2018), Tom Lanoye (2019) en 10 jonge auteurs in 2020 is het nu aan een duo. Twee publiekslievelingen met elk een eigen stem.

 

Op het podium

Poëzie kan je ongestoord lezen en herlezen maar ook samen met anderen beluisteren en beleven.Tijdens de Poëzieweek worden extra veel poëzieactiviteiten georganiseerd in Vlaanderen en Nederland. Op de website van de Poëzieweek kan je de volledige agenda raadplegen.

Organiseer je zelf een poëzielezing, -festival, -workshop of -actie in Vlaanderen of Nederland? Bereik meer publiek door de activiteit aan te melden via onze kalender.

Wil je een dichter uitnodigen naar jebibliotheek, leesclub, zorginstelling, sociale of culturelevereniging? Dat kan met de steun van Literatuur Vlaanderen. Op de auteurslijst vind je heel uiteenlopende namen: van klassieke prijsbeesten tot slamdichters. LV draagt niet alleen financieel een steentje bij, maar helpt ook bij de voorbereiding van de lezing. Meer info vind je hier.

Op kantoor

Poëzie op kantoor een ongebruikelijke combinatie? Helemaal niet! Een gedicht kan de juiste toon vatten bij het begin van een vergadering, een nieuwe medewerker een goed gevoel geven of een moment van reflectie bieden aan de koffie-automaat. Beursgenoteerd of kleine kmo. Ontdek wat allemaal kan!

Terwijl je toert van de ene activiteit naar de andere kan je uiteraard niet op kantoor zijn. In stijl laten weten dat je afwezig bent? Plak in je afwezigheidsassistent Out-of-office Poetry! Geen tijd om de telefoon op te nemen? Vervang wachtmuziek door wachtpoëzie! Eventjes wachten wordt getransformeerd tot een intiem poëtisch moment met een gedicht van Ramsey Nasr of Joke van Leeuwen, door hen ook ingesproken.
Out-of-officepoetry & wachtpoëzie zijn gerealiseerd door Havas Worldwide Brussels i.s.m. Poëziecentrum en Iedereen Leest.