Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëziekrant 1, 2017
nummer: 
1
jaar: 
2017

 

Ook in 2017 blijft Poëziekrant uw betrouwbare gids in Poëzieland. Het eerste nummer van de nieuwe jaargang opent met een interview met Jules Deelder, auteur van het Poëzieweekgeschenk. We hadden ook een gesprek met Charlotte van den Broeck naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe bundel Nachtroer. Ron Elshout weegt voor ons de bloemlezing van Ilja Leonard Pfeijffer, Katelijne De Vuyst schreef een essay over het poëtische grensverkeer tussen Vlaanderen en Franstalig België. In dit nummer herdenken we ook Leonard Cohen en Adriaan de Roover.

Nieuwe gedichten zijn er van Jozef Deleu, Astrid Haerens, Alexis de Roode, Juliën Holtrigter en Kees Klok. Michaël Vandebril schreef een gedicht bij het portret dat Roger Raveel maakte van de jonge Hugo Claus. Vertaalde poëzie is er van Rainer Maria Rilke, wiens ‘Fallische hymnen’ voor het eerst naar het Nederlands werden vertaald door Erik de Smedt; Hilde Keteleer vertaalde de Duitstalige Belgische dichter Leo Gillessen en het Gents collectief van Poëzievertalers zette enkele gedichten om van Nikolaj Zabolotski.

Recensies vindt u over Elvis Peeters’ vertaling van de minnelyriek van Henric Van Veldeke, de nieuwe bundels van Peter van Lier, Elmar Kuiper, Pat Donnez; nieuw werk van Saskia Stehouwer, Koenraad Goudeseune, Philippe Calliau en Karel ten Haaf, een bloemlezing uit het werk van de Syrische dichter Adonis, een verzameling Russische kindergedichten, een bundel van Peter Handke en het Griekse epos Hero & Leander. De Satie-cd van Marcel Worms en K. Schippers wordt kritisch tegen het licht gehouden, evenals het boek Dichters van het nieuwe millennium en de graphic poem die Lies van Gasse maakte van H.C. Pernaths cyclus ‘Exodus’. In de debuutrubriek komen de eerstelingen van Jana Arns en Idwer de la Parra aan bod.

Onze nieuwe columnist is Kees ’t Hart, De kanttekening gaat over Rumi, in De zeef presenteren Charles Ducal en Roel Richelieu van Londersele Geert Viaene en Truus Roeygens, Paul Claes tekent ook dit jaar present met zijn rubriek Serendipity en in U nu! bekent Arsenal-muzikant Hendrik Willemyns een groot poëzieliefhebber te zijn.

Poëziekrant nr. 1 van dit jaar ligt vanaf midden januari in de winkels, en zit tijdens de Poëzieweek bij de abonnees in de bus.


Prijs los nummer: € 8,50

Prijs abonnement 2017: € 41 (België) / € 48 (NL)

 

bestel