Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Poëzie-Centraal

In de Poëzieweek 2019 lanceerde Poëziecentrum, samen met verschillende partnerorganisaties, een nieuw digitaal poëzieplatform: Poëzie-Centraal! Dat online platform is de toegangsweg tot alles wat je altijd al hebt willen weten over het poëzielandschap in Vlaanderen. Wij brengen verschillende informatiestromen samen om een gestructureerd overzicht te bieden op wat dat poëzielandschap precies allemaal omvat. Bezoek Poëzie-Centraal!

 

Je zal op Poëzie-Centraal terecht kunnen voor het allerlaatste nieuws over dichters en hun werk, polemieken & tendensen. Grondverzakkingen in het literaire veld, maar ook kleine bevingen worden door onze seismograaf opgevangen. Welke e-books poëzie bestaan er? Welke dichtbundels heeft mijn lokale bibliotheek in de collectie? Welke dichter verkocht de meeste bundels de voorbije maand? Poëzie-Centraal zal een antwoord bieden op deze en alle andere vragen.

Naast de verzamelplaats voor poëzienieuws zal Poëzie-Centraal ook een overzichtelijke database van Nederlandstalige Belgische dichters uit de negentiende tot en met de eenentwintigste eeuw omvatten. Die database zal niet enkel door Poëziecentrum zelf onderhouden worden. Ook de dichters zelf zullen binnenkort hun input kunnen geven via een crowdsourcing-formule.

Wil je weten waar je overal terecht kan voor interessante, spannende en gezellige poëzieactiviteiten bij jou in de buurt, of liever wat verder weg? Zoek niet langer, op Poëzie-Centraal vind je een overzicht van alle evenementen die met poëzie te maken hebben.

En nog veel meer natuurlijk ...

Nieuws

Eerst en vooral wil Poëzie-Centraal al het nieuws uit het poëzielandschap op de voet volgen en samenbrengen. In dit onderdeel vind je de laatste updates over dichters, prijzen, verschuivingen in het Vlaamse literaire veld, en meer.

Dichters

Een tweede cruciaal onderdeel van dit platform is de auteurspagina. Zoals de titel al verraadt, vind je hier een overzicht van auteurs, meer bepaald van ‘alle’ Vlaamse dichters uit de 19e, 20ste en 21ste eeuw.

Elk auteurslemma biedt een overzicht van het leven en werk van de dichter. De informatie daarvoor proberen wij te verzamelen via crowdsourcing of volksraadpleging. Wij pretenderen niet alle Vlaamse dichters te kennen of een volledig overzicht te hebben van het Vlaamse dichterslandschap en daarom hebben wij jouw hulp nodig. 

Hoe werkt dat? Ken jij een dichter of ben jij een dichter die een plaats verdient in onze databank? Contacteer ons  (vanaf oktober 2018) en vermeld duidelijk welke dichter (ook als je dat zelf bent) je graag zou toevoegen aan onze databank. Wij bekijken dan of dat lemma nog open is, d.w.z. of er op dat moment niemand anders bezig is met het formulier van die auteur, en sturen jou het in te vullen auteursformulier toe. 
Wil je graag op de hoogte worden gehouden en deelnemen aan de grootste Vlaamse dichtersdatabank? Stuur ons dan een e-mail met als onderwerp 'Aanmelden Crowdsourcing Poëzieplatform'.

Voorwaarden Poëzieplatform beperkt zich tot dichters uit Vlaanderen, die actief waren/ zijn van de 19de tot en met 21ste eeuw. De dichters die je aanreikt moeten dus de Belgische nationaliteit hebben, in het Nederlands schrijven en actief zijn (of geweest zijn) van de 19de tot en met de 21ste eeuw. Namen die buiten die categorie vallen, worden helaas niet online geplaatst.

Poëzie in de bib

Ook dit onderdeel spreekt voor zich: op deze pagina kom je te weten welke poëziebundels je kan ontlenen en in welke bibliotheek in Vlaanderen je ze kan vinden. Via een automatische feed kan je de volledige poëziedatabase van alle Vlaamse bibliotheken doorzoeken, en vind je de recentste poëzieaanwinsten van alle openbare bibliotheken terug.

Wedstrijden

Schrijfwedstrijden zijn er genoeg, en dichtwedstrijden maken daar een mooi deel van uit. Maar een plek waar enkel de dichtwedstrijden en dan nog eens alle dichtwedstrijden uit heel Vlaanderen op een plek verzameld worden? Dat vind je alleen op het Poëzieplatform. Iedereen kan een dichtwedstrijd toevoegen via het online formulier. Na een kort nazicht, maken wij de wedstrijd openbaar. Daarnaast werken we ook samen met Creatief Schrijven, de vzw bij uitstek die zich inzet voor beginnende en semiprofessionele schrijvers. Via Azertyfactor, de vrijhaven voor pennenvoerders, plaatsen zij de ‘tip van de week’ op deze pagina, als die betrekking heeft op poëzie. Het fijne aan deze pagina is dat wij ook aan alle organisatoren vragen om de winnaars van hun wedstrijden terug te koppelen naar ons. Op die manier weten we ook steeds het vervolg van de wedstrijd.

Agenda

Deze agenda is rechtstreeks gekoppeld aan UiT in Vlaanderen, maar filtert alle poëzie-activiteiten er voor je uit. Op die manier heb je in een oogopslag alle evenementen waarin poëzie de hoofdrol speelt op een rijtje, zonder nog een hele hoop activiteiten voorbij te scrollen waar je als poëzieliefhebber niet naar op zoek bent. Via een link op deze pagina kan je ook zelf een poëzieactiviteit toevoegen, waar je dan de tag ‘poëzie’ aan toekent.

E-books

We moeten eerlijk toegeven, er gaat niets boven een papieren bundel die je lekker kan doorbladeren. Toch is de poëzie, net als alle literatuur, niet ongevoelig voor vooruitgang en verandering, en zijn poëziebundels de laatste jaren ook steeds vaker digitaal beschikbaar. Een overzicht van welke e-books precies beschikbaar zijn in het Nederlandstalige poëzielandschap is moeilijk te vinden en ook daarvoor biedt Poëzieplatform soelaas. Wij werken met twee stromen van e-books: een via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en een van Boek.be/Meta4Books. Enerzijds de titels  die via DBNL vrij beschikbaar zijn en anderzijds de bundels die nog in het commercieel circuit te koop zijn en waarvan we een overzicht bieden via een applicatie van Met4Books

Paukeslag

Paukeslag is je mogelijk al bekend als het platform voor levend poëzie-erfgoed, een multimediaal platform voor de ontsluiting van poëzie-archief. Omdat ons doel is om werkelijk álles uit het poëzielandschap samen te brengen op een centrale plaats, kon het natuurlijk ook op Poëzie-Centraal niet ontbreken. Poëzie-Centraal biedt een directe link naar ons digitale archief.

Het Gezeefde Gedicht

Het Gezeefde Gedicht werd in 2014 opgericht door de dichters Roel Richelieu Van Londersele en Charles Ducal (ps. van Frans Dumortier) en heeft als doel debuterende dichters een kans te geven op het nogal oneffen terrein dat hen te wachten staat als ze onvoorbereid met hun werk naar buiten treden. Na strenge selectie, zo zeggen ze zelf, willen zij nieuwe dichters in Het Gezeefde Gedicht een publicatiekans aanbieden. De redactie van Het Gezeefde Gedicht wil een website creëren met uitsluitend waardevolle gedichten; nieuwe dichters een ontmoetingsplaats en een podium aanbieden op een jaarlijkse poëziedag en ten slotte feedback geven aan talentvolle dichters over gedichten die de selectie net niet haalden. Het Gezeefde Gedicht blijft bestaan als een onafhankelijke website en zal rechtstreeks bereikbaar zijn via Poëzieplatform.

Poëzieweekessay

Het Poëzieweekessay met de klinkende titel, Het Land van Music-Hall – een sporentocht, is geen traditioneel essay, maar een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. Deze poëzie-exploratie werd ondernomen door dichter-troubadour Peter Holvoet-Hanssen in opdracht van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dit project werd letterlijk in kaart gebracht door de illustrator Brecht Evens en de digitale neerslag van het project werd op 21 maart 2017, Wereldpoëziedag, aan de wereld onthuld.

In 2019 presenteert Charlotte Van den Broeck en illustrator Ward Zwart de tweede editie van "Wereld van de poëzie in kaart". Ook de digitale neerslag daarvan, zal je kunnen bezichtigen via het poëzieplatform.

Kaart © Brecht Evens