Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

PK4-2016
nummer: 
4
jaar: 
2016

 

In dit zomernummer van Poëziekrant vindt u de exclusieve voorpublicatie van het hoofdstuk over Joost Zwagerman uit de in januari te verschijnen uitgebreide versie van het ‘zelfmoordboek’ De laatste deur van Jeroen Brouwers. Daarnaast hebben we een gesprek met Ingmar Heytze naar aanleiding van dertig jaar dichterschap en een interview met zangeres Roos Rebergen die zopas debuteerde als dichteres.

Nieuwe gedichten zijn er van Hanneke van Eijken, Philippe Cailliau, Edwin Fagel en Peter Theunynck en van Ineke Riem, Eva Cox, Charlotte Van den Broeck en Yannick Dangre, het jonge, aanstormende talent dat te te gast is tijdens Apéro Poëzie op Theater aan Zee, publiceren we alvast een nieuw gedicht. Daarnaast vindt u nieuwe visuele gedichten van Freda Kamphuis en ook de winnende gedichten van de Shakespeare-poëziewedstrijd van Universiteit Gent en Poëziecentrum, van Niels Blomberg en Thijs Maas, kan u nu lezen.  

Vertaalde poëzie brengen we dit keer vanuit de andere taalgebieden van België: Dichter des Vaderlands Laurence Vielle, de Franstalige dichter Guy Vaes en de Duitstalige Bruno Kartheuser.

Verder leest u in dit nummer besprekingen over de recent verschenen bundels van Hans Tentije, Jan Vanriet, Herlinda Vekemans, Kreek Day Ouwens, Joost Zwagerman, Jan Wagner, Luuk Gruwez, Claude van de Berge en over het Neruda-boek van Hans Dütting, een reportage over Emile Verhaeren en een essay van Paul Claes over zijn nieuwe Baudelaire-vertaling Zwarte Venus. Vijftig gedichten uit Les Fleurs du Mal*.  De debuutbundels van Peter Mangel Schots, Jan Fabre, Lotte Dodion, Nikolaas Demoen en Shari van Goethem worden tegen het licht gehouden in ‘Het Debuut’, Tonnus Oosterhoff schrijft weer zijn enthousiasmerende column ‘Poëzie is ook…’, Dries Van Doorn verzorgt ‘De kanttekening’, Roel Richelieu van Londersele en Charles Ducal vissen twee gedichten van debutanten ‘uit de zeef’ en in de rubriek  ‘U nu!’ vertelt Roos Van Acker over de poëzie in haar leven.

In de winkel vanaf begin juli, bij de abonnees in de bus midden juli.


* PRIJSVRAAG

Aan welk Nederlands gedicht doet het begin van ‘L’homme et la mer’ van Baudelaire onweerstaanbaar denken?

Stuur uw antwoord voor 28/7, het begin van Theater aan Zee, naar contact@poeziecentrum.be. Een onschuldige hand pikt er tien winnaars uit, die het boek Zwarte Venus. Vijftig gedichten uit Les Fleurs du Mal vertaald door Paul Claes mogen komen afhalen in de shop van Poëziecentrum (opsturen kan ook tegen verzendingskosten).


Prijs los nummer: € 8,50

Prijs abonnement 2016: € 40 (België) / € 46 (NL)

bestel