Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Lezerscollectief / Komen Lezen

Klaar voor een Leesrevolutie?

Samen gedichten en verhalen lezen verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dit is de filosofie van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

Het Lezerscollectief is opgericht in 2014 en is geïnspireerd op de Britse The Reader Organisation in Liverpool. De bedoeling is om mensen die (nog) niet lezen tot lezen aan te zetten. Via leesgroepen, waarin hardop wordt gelezen uit hoogstaande literatuur – kortverhaal & poëzie – krijgen zowel alleenstaande moeders en vluchtelingen als daklozen en gevangenen een beter inzicht in de wereld rondom hen. Samen lezen kan deugd doen, mentaal en fysiek. Intussen zijn al meer dan 50 leesbegeleiders aangesloten. Een engagement voor meer dan 60 leesplekken en ongeveer 2400 leesuren voor meer dan 600 deelnemers.

Het verschil met een gewone leesgroep is dat er geen voorbereiding wordt gevraagd van de deelnemers, dat de teksten integraal luidop worden voorgelezen en dat de eigen leeservaring centraal staat. De begeleider kiest meestal een combinatie van een gedicht en een kortverhaal rond hetzelfde thema. Er wordt niet ingegaan op de theoretische achtergrond of de auteur van de tekst.

Poëziecentrum is van bij het begin een van de sleutelleden.

De Zuidpoort

Sinds november 2013 begeleidt een medewerkster van Poëziecentrum een groepje van vzw De Zuidpoort, een vereniging gevestigd in Nieuw-Gent waar armen het woord nemen. Intussen werden al heel wat gedichten gelezen en besproken, gaande van Leonard Nolens, Remco Campert, Miriam Van hee en Charlotte Van den Broeck tot W.B. Yeats, Elisabeth Bishop, Robert Frost en Orhan Veli.

“Vandaag lazen we Tsjechov en De Coninck in De Zuidpoort. Donkere buien buiten die we binnen bezwoeren met mooie woorden & koffie, koekjes & chocolaatjes. Want samen lezen is ook samen smullen en gniffelen – we waren namelijk toch een beetje gulzig. We hadden het over het verschil tussen alleen en eenzaam zijn, over de opvattingen van het huwelijk vroeger en nu en dat er eigenlijk niet zoveel verschil is en dat er veel manieren zijn om van iemand te houden. En dat de verwarming niet werkte, dát voelden we niet.”

21 november 2015
KOMEN LEZEN

De Gentse voorleesgroepen zijn verenigd in Komen Lezen. Komen Lezen is een initiatief van Vormingplus Gent-Eeklo i.s.m Poëziecentrum, Bibliotheek Gent, Dienst Cultuurparticipatie Gent en Het Lezerscollectief. Er zijn Komen Lezen-groepen in Zuidpoort, De Sloep, de Knoop, Vooruit, Wijkcentrum De Kring Eeklo, Gevangenis Gent, Buurtcentrum Macharius-Heirnis-Scheldeoord.

Bloemlezing Samen sterk verhalen vertellen

In 2014 gaf Het Lezerscollectief een eerste bloemlezing uit: Samen sterke verhalen vertellen. Het mooiste uit de wereldliteratuur gekozen door Het Lezerscollectief bij Uitgeverij Vrijdag. Claus, Pessoa, Allende, Veronesi, Carver, Cheever, van Ostaijen, Szymborska, Tsjechov, Wilde en 30 andere topauteurs openen een wereld van verhalen. Een nachtkastboek voor lezers én leesbegeleiders. Het boek is verkrijgbaar in de goede boekhandel, als boek (€ 25) en e-book (€ 9,99).

De redactie van de bloemlezing werd gevormd door een groep leesbegeleiders: Frederik Janssens (De Rode Antraciet), Mia Kluysse (Bibliotheek Oostende), Marieke Roels (VFL), Eva Rousselle (Vormingplus Gent-Eeklo), Dirk Terryn (oprichter Het Lezerscollectief), Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en bezielster van het project Geert Van den Bossche (VUV). Alle teksten zijn vooraf in een of meerdere voorleesgroepen ‘uitgetest’.

Dichters Jan Lauwereyns en Maud Vanhauwaert zijn peter en meter van Het Lezerscollectief.

Jan Lauwereyns is neurowetenschapper en schrijver. Hij woont en werkt in Japan. Als peter van het Lezerscollectief volgt hij vooral online wat de organisatie doet. Op 25 maart 2014 stuurde hij de volgende woorden: 
“een geweldig initiatief, op het scherp van de snee, waar kunst en wetenschap elkaar kunnen aansteken tot vooruit en verder, anders en/of beter — vanuit het inzicht dat de creativiteit geen inrichtingsverkeer is, maar een wisselwerking tussen lezer en schrijver, waarbij elke lezer een schrijver is, en andersom.”
Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer en woont in Antwerpen. Geregeld staat ze op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Bij de lancering van Het Lezerscollectief kon ze niet aanwezig zijn, maar wel een ogenblik virtueel via een filmpje.

Masterclasses

Op regelmatige basis vindt in De Kluizerij in Affligem een masterclass plaats voor leesbegeleiders en geïnteresseerden. Op 17 september 2015 was er een studiedag volledig gewijd aan poëzie i.s.m. Poëziecentrum. Peter Jan Lauwereyns opende de dag met een boeiende lezing over de zin van samen lezen en ‘gedeeld bewustzijn’.

Een enthousiaste deelnemer liet na afloop weten:
“Blijf zo verder werken met groot enthousiasme, jullie bewegen iets in Vlaanderen.”

Praktisch

Voor leesbegeleiders, mecenassen, coöperanten en andere geïnteresseerden:
www.lezerscollectief.be
info@lezerscollectief.be
Inschrijven nieuwsbrief: klik hier