Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

raine_profetischeboek.jpg

Het profetische boek
Wagner en Van Santen

Het profetische boek

Craig Raine (Bishop Auckland, County Durham, 1944) studeerde Engels aan het Exster College in Oxford, als beursstudent. Zelf doceerde hij tien jaar lang aan verscheidene Oxford-colleges. Hij was redacteur van de New Review en van de Statesman. Bij uitgeverij Faber & Faber werkte hij als poëzie-redacteur.
Raine werd indertijd bekend met zijn tweede bundel, A Martian Sends a Postcard Home (1979). Een aantal Engelse dichters, onder wie Raines voormalige Oxford-pupil Christopher Reid, is op grond van die titel te boek komen te staan als ‘the Martians’, dichters die aardse zaken beschrijven zoals ze zouden kunnen worden gezien door buitenaardse wezens.

In deze poëzie valt ook op het gebruik van de ‘conceit’, de ongebruikelijke, soms vergezocht lijkende, metafoor die toch heel trefzeker is. Wat dat betreft lijken de ‘Martians’ terug te grijpen op de vroeg-zeventiende-eeuwse ‘metaphysical poets’ of ‘fantasticks’, zoals John Donne.

John Carey, schrijver ondermeer van een John Donne-biografie, schreef over Raines poëzie in de Sunday Times: ‘Hij heeft zichzelf de mammoettaak van visueel herstel opgelegd, wat ons dwingt voor het eerst dingen te zien waar we ons hele leven al naar hebben gekeken. De gedichten waarin hem dat lukt zijn zo compact als kogels. Er zit geen woord in dat niets doet.’
Raine deed opnieuw van zich spreken – na het schandaal dat hij in Engeland wekte met zijn sonnet ‘Arsehole’ – met zijn grote gedicht History, The Home Movie, een soort roman, of kroniek, geschreven in terzinen. Het is het verhaal van de wereldgeschiedenis van deze eeuw, aan de hand van de uiterst particuliere ervaringen van twee families, een Engelse (die van Raine zelf) en een Russische (Raine is getrouwd met een nazaat van de dichter Boris Pasternak).

Vertaald uit het Engels door Jan Eijkelboom. Tweetalig - Engels / Nederlands.

Auteur/samensteller Craig Raine
Jaar 1998
Pagina's 47
Prijs € 11.50
ISBN 9789080333376
Type soft cover

bestel