Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

het doel is wit - Mark Insingel

Mark Insingel presenteert zich in de jaren vijftig aan het publiek met twee bundels traditionele verzen in de Lierse ‘Bladen voor de poëzie’. Met de bundel die daarop volgt, neemt hij de naam Insingel aan en begint hij een heel eigen vormgeving te ontwikkelen. Kenmerkend zijn de principes van circulariteit en variërende herhaling, de wisselwerking tussen poëzie en proza en de creatieve bewerking van clichés.

 In een minimalistische zegging zijn zijn gedichten nu eens beklemmend dan weer geestig over menselijke relaties, soms zijn ze cultuurkritisch en altijd uitermate precies. Met zijn visie op vorm en taal slaat Insingel de brug met de avant-garde in de kunsten. Bovendien is ook zijn poëzie nadrukkelijk beeldend. Terwijl die concrete en visuele poëzie altijd een grote zichtbaarheid heeft gekend in de poëziecultuur van de Lage Landen, bleven de ontwikkeling en samenhang in zijn dichterlijke oeuvre echter buiten beeld. Deze editie biedt het publiek voor het eerst de kans om daar kennis van te nemen en het dichtwerk in zijn volledigheid te lezen en te bestuderen.

Mark Insingel (1935) publiceerde proza, poëzie en essays. Voor zijn werk ontving hij verscheidene prijzen, zoals de prijs van De Vlaamse Gids in 1970, de Arthur Merghelynck-prijs van de KANTL (1974-1976), de ANV-Visser Neerlandiaprijs in 1975 en de Dirk Martensprijs in 1978. Met zijn poëzie nam hij deel aan internationale tentoonstellingen over concrete poëzie (Amsterdam, Antwerpen, Stuttgart, Liverpool, Oxford, Parijs) en aan internationale bijeenkomsten als Poetry International Rotterdam.

Publicatiejaar: 2017
Aantal pagina's 557
Prijs: € 49,95
ISBN 978 90 5655 136 0

bestel