Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren

Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Prijzen
De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied of een filmpje. Een jonge muzikant of animatiekunstenaar verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het Poëziemedaillelied of een vrolijke animatie. Het gedicht alsook de vier gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

 

“Welke volwassene herinnert zich niet regels of hele strofen van gedichten uit haar of zijn jeugd?”

Prijs van de vakjury: de Gouden Poëziemedaille

De jury is nu volop aan het lezen! Op 21 maart 2018 – de Werelddag voor Kinderpoëzie – worden de vijf genomineerde dichtbundels bekendgemaakt.

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Flore Keersmaekers (Jeugd en Poëzie), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs), Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). 

De winnaar van deze editie (2018) wordt bekend gemaakt op woensdag 30 mei tijdens het slotfeest van de Beste Boekenjuf of -meester 2018 in het Cultureel centrum van Deurne.

De vakjury bestudeerde alle kinderpoëzie die de afgelopen twee jaar werd gepubliceerd en nomineerde uit 21 bundels 5 titels (in alfabetische volgorde op auteur):
Robbert-Jan Henkes – Jij met mij (Querido, 2017)
Edward van de Vendel – De zombietrein en andere stripgedichten (Querido, 2017)
Erik van Os & Elle van Lieshout – Niets liever dan jij (Querido, 2016)
Linda Vogelesang – Gewoon een droom (Querido, 2017)
Bette Westera – Was de aarde vroeger plat? (Gottmer, 2017)

Prijzen van de kinderjury: Poëziesterren

Uiteraard is ook de stem van jonge lezers belangrijk bij het bekronen van kinderpoëzie. Welke gedichten vinden zij goed? Tijdens een klasproject lezen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury zijn geselecteerd. De kleuterklassen doen ook mee en zij lezen op een week drie gedichten. Een lesbrief helpt de leerkrachten om de verkiezing in goede banen te leiden. Per graad bekronen de kinderenhun favoriete gedicht met een Poëziester.

De winnende gedichten en dichters worden bekend gemaakt op woensdag 30 mei 2018 tijdens het slotfeest van de Beste Boekenjuf of -meester 2018 in het Cultureel centrum van Deurne.

Over de afgelopen stemronde waren zowel de leerlingen als de leerkrachten enorm enthousiast:

Dankzij handige lessuggesties konden leerkrachten hun leerlingen in contact brengen met nieuwe en niet al te evidente poëzie. De kinderen kregen dagelijks een nieuw gedicht te horen, waarna er tijd werd voorzien om erover te discussiëren. Zij waren zeer vereerd dat hun mening van tel was en dat ze mee mochten stemmen als juryleden. Veel leerkrachten waren op hun beurt verrast door het enthousiasme en het inzicht van hun leerlingen. 

Het concept laat toe om de kinderen actief te betrekken bij de poëzie onder de vorm van een leuk dagelijks tussendoortje waar telkens opnieuw naar wordt uitgekeken. Toch neemt het project niet te veel lestijd in beslag en is het makkelijk voor te bereiden. Achteraf worden de posters met de gevarieerde selectie gedichten nog gebruikt om de school ‘talig’ te versieren, waardoor nog af en toe spontaan over poëzie wordt gepraat.

Stem mee met de klas!

Elke klas uit de basisschool in Vlaanderen kan meestemmen voor het mooiste gedicht per graad en zo mee bepalen welke gedicht een Poëziester wint! Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. De kleuterklassen krijgen drie gedichten om te beoordelen. Deelnemende leerkrachten ontvangen de vijf (of drie) gedichten  en een lesbrief met eenvoudige leesmethode via de post begin maart. De stemcampagne vindt plaats in de week van 19 maart 2018, met 21 maart, Wereldpoëziedag, als middelpunt.

Als bekroning ontvangt elke klas een poster met het winnende gedicht van de respectieve graad.

Meer weten over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Lees hier meer en laat je gegevens achter om deel te nemen aan de Poëziesterren 2020!

Edward Van de Vendel: winnaar eerste editie

“Let the World deze dichtbundel maar zien!” – uit het juryverslag.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 was Edward van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido, 2013). Een gedicht uit de winnende dichtbundel werd verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied en een clipje. Sander Geudens, student Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool) zette het gedicht op muziek. CANON Cultuurcel maakte een passend clipje: http://ingebeeld.be/video/span-er-een-koord-overheen.

Ontdek hier meer over Edward Van de Vendel!

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2014:
Ted van Lieshout, Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wonder (Leopold, 2012)
Jaap Robben, Als iemand ooit mijn botjes vindt (De Geus, 2012)
Edward van de Vendel, Mijn fijne geluidenboekje (De Eenhoorn, 2013)
Edward van de Vendel, Ik juich voor jou (Querido, 2013)
Bette Westera, Aan de kant, ik ben je oma niet! (Gottmer, 2012)

Bette Westera: winnaar tweede editie

"deze bundel  [verwoordt] in de kern het menselijk zoeken, door de ogen van een kind, maar met de schakeringen en vragen die ook volwassenen aanspreken." - uit het juryverslag.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2016 was Bette Westera met de bundel Doodgewoon (Gottmer, 2015). Het gedicht 'ALTIJD OVERAL' uit de winnende dichtbundel werd voor Gedichtendag 2017 verwerkt in een lied door Tom Kestens. Je kan het hier beluisteren.

Lees hier het volledige juryverslag.

Ontdek hier meer over Bette Westera.

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2016:
Bette WesteraDoodgewoon (Gottmer, 2015)
Hans en Monique HagenNooit denk ik aan niets (Querido, 2015)
Ted Van LieshoutRond vierkant vierkant rond (Leopold, 2016)

Poëziesterren: winnaars eerste editie 2014

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Maar liefst 2203 jonge lezers stemden mee!

1e graad: gedicht 'Bakker' van Erik van Os & Elle van Lieshout
Uit: Ik weet wat ik worden wil, Gottmer

2e graad: gedicht 'Gele dingendag' van Diet Groothuis
Uit:  Waar ik ben, De Eenhoorn
Klik hier voor een filmpje met Diet Groothuis gemaakt door VTMKZOOM

3e graad: gedicht 'Joris Jan Bas' van Ted van Lieshout
Uit: Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, Uitgeverij Leopold

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge.
Oplage: 9000 ex. Elke lagere school in Vlaanderen ontving een gratis poster.

Poëziesterren: winnaars tweede editie 2016

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten (drie voor de kleuterklassen) die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Meer dan 8000 jonge lezers stemden mee!

Kleuters: ‘Ben je blij?’ van Geert De Kockere
uit: Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn                                     

1e graad: ‘Monsters’ van Geert De Kockere
uit: Samen over een muurtje, Uitgeverij De Eenhoorn                                                   

2e graad: ‘Anders' van Joke van Leeuwen
uit: Mooi boek, Querido                                                                       

3e graad: ‘Altijd overal’ van Bette Westera
uit: Doodgewoon, Gottmer     

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door Mattias De Leeuw.