Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Geachte Afwezigen. Het verweer van de poëzie - Peter van Lier

In Geachte afwezigen, een bundel met essays over poëzie, onderzoekt Peter van Lier zijn eigen poëtische fascinaties, die hij vervolgens in een ruimere context plaatst.

Het boek houdt zich bezig met een gemis, bestrijdt de leegte die het geestesklimaat van het postmodernisme heeft veroorzaakt. De auteur herkent zijn strijd bij dichtende generatiegenoten en zoekt steun bij een voorgaande generatie dichters.  

In het werk van Gerrit Kouwenaar, Hans Faverey en Kees Ouwens leek het contact met de dingen in de wereld al verloren. Concentratie op de taal en het bewustzijn was de inzet van hun poëzie. Maar juist bij deze drie dichters is een omslag in hun oeuvre aanwezig, die de taal weer relateert aan de werkelijkheid. 

In een zo helder mogelijke stijl, zonder jargon, tracht Van Lier zijn filosofische intuïties en poëtische bevindingen te verwoorden. De werkelijkheid wint weer terrein in ons voelen en denken na het lezen van dit boek.

Peter van Lier (1960) studeerde filosofie en ontwikkelde zich daarna als dichter en essayist. In 1994 verscheen het filosofische essay Van absurdisme tot mystiek, in 1995 zijn eerste gedichtenbundel: Miniem gebaar (Prijs van De Vlaamse Gids). In 1998 volgde Gegroet o... (Jan Campert-prijs) en in 2016 zijn meest recente, zesde bundel: Laaglandse remedies

Publicatiejaar: 2017
Pagina's: 247
ISBN 9789056552879
Prijs: 24,99

bestel