Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Studiedag Poëzie en Muziek
do 23 maart 2017, 14u00
Gent

Studiedag Poëzie en Muziek & avondconcert

Na vijf succesvolle studiedagen presenteren de onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (Vakgroep Letterkunde-Afdeling Nederlands) van de Universiteit Gent, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Poëziecentrum deze keer de studiebijeenkomst Poëzie en muziek. Met lezingen van: dichter-muzikant Peter Ghyssaert, musicoloog Emanuel Overbeeke, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen Peter Hagoort, dichter Henk Ester en directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker. Deze studiedag wordt feestelijk afgesloten door het unieke avondconcert ‘Als een Nachtegaal met Kiespijn’ door pianist Marcel Worms en dichter K. Schippers rond Erik Satie, in de Gentse Cultuurkapel Sint-Vincent.

Poëzie is literatuur die ernaar streeft om muziek te zijn – het is een bekende stelling uit de poëziegeschiedenis. Maar wat heeft poëzie nu écht met muziek te maken? En hoe functioneert poëzie in de muziek? Vanuit verschillende disciplines willen we dit thema benaderen: poëtica, filosofie, musicologie en neurowetenschap.

Programma

14.00u Bert Van Raemdonck (KANTL): Verwelkoming

14.15u Peter Ghyssaert: De Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan, een prijs tussen twee stoelen?

14.45u Emmanuel Overbeeke: De relatie tussen tekst en muziek in modernistische muziek

15.15u Koffiepauze

15.45u Peter Hagoort: Singing in the brain: over hersenen, poëzie en muziek

16.15u Henk Ester: Gedichten zijn bijgeluiden

16.45u Yves T’Sjoen: Slotbeschouwing

17.00u Receptie

De moderatie van de dag is in handen van Carl De Strycker

organiserend comité:

Carl De Strycker (Poëziecentrum)
Yves T'Sjoen (TLiV, Universiteit Gent)
Bert Van Raemdonck (KANTL)

Abstracts

Henk Ester - Gedichten zijn bijgeluiden

Pianist Glenn Gould repeteerde zijn stukken uit het hoofd bij een waterval in Canada. Simon Vestdijk schreef zijn romans bij het geluid van een stofzuiger. Op een bepaalde afstand zijn een snelweg en de zee niet van elkaar te onderscheiden.

Henk Ester is dichter en redacteur. Hij begeleidt auteurs bij het schrijven van artikelen en boeken.

Peter Ghyssaert - De Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan, een prijs tussen twee stoelen?

Een toenadering tussen muziek en poëzie, aan de hand van enkele specifieke voorbeelden, en tevens een kort pleidooi voor de eigenheid van elke kunstvorm.

Peter Ghyssaert is dichter en musicus. Hij publiceerde zeven dichtbundels. Zijn nieuwe bundel verschijnt dit jaar bij Atlas Contact.

Peter Hagoort - Singing in the brain: over hersenen, poëzie en muziek

Muziek en taal zijn bloedverwanten in ons brein. Hoe onze hersenen met poëzie en muziek omgaan zal worden getoond, onder andere door het Rutger Kopland-centrum in het brein te localiseren.

Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit en directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen.

Emanuel Overbeeke - De relatie tussen tekst en muziek in modernistische muziek

Het modernisme heeft de relatie in vocale muziek tussen woord en toon grondig veranderd. Kern ervan is dat de muziek zich volstrekt onafhankelijk kan bewegen van het woord. Aan de hand van enkele sleutelcomposities in dit opzicht wordt deze stelling toegelicht.

Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziekwetenschap in Utrecht en New York en schreef onder meer boeken over Stravinsky, Debussy, Boulez, Vestdijk en de muziek, Klassieke componisten en de dood, plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten in de periode 1945-2000.

praktische info: 

datum: donderdag 23 maart 2017, 14:00 tot 18:00
locatie: KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent
toegang:
gratis
reserveren: aanmelden gewenst via de website van de KANTL: http://kantl.be/agenda/studiedag-poezie-en-muziek

Reserveer hier voor het avondconcert ‘Als een Nachtegaal met Kiespijn’: http://www.poeziecentrum.be/evenement/als-een-nachtegaal-met-kiespijn-ma...

In samenwerking de onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (Vakgroep Letterkunde-Afdeling Nederlands) van de Universiteit Gent, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde