STUDIEDAG: Paul Celan door de ogen van anderen

Een jaar na de uitgestelde Celanviering wordt deze markante Joodse dichter vooralsnog in de kijker gezet. Net voor de vernissage van de tentoonstelling De meridiaan van het hart, een beeldreis door gedichten van Paul Celan van de Utrechtse schilder Jan Mulder (1955) wordt een studiedag opgezet. Met bijdragen van: professor Vivian Liska, Ton Naaijkens, Robert Schindel, Bosse Provoost en Charlotte Van den Broeck. ’s Avonds is er een lezing door Celan-vertaler Ton Naaijkens: ‘Celan en het licht. Jodendom, lichtdwang en dood in het werk van Paul Celan’.

 

In 2020 was het de 100ste verjaardag van de geboortedatum van dichter Paul Celan. Door de pandemie konden een aantal feestelijke activiteiten niet plaatsvinden. Vanaf 21 oktober 2021 zal alsnog de eerder aangekondigde tentoonstelling ‘De meridiaan van het hart’ van de Nederlandse kunstenaar Jan Mulder van start gaan in Kazerne Dossin. Aan deze opening is een studiedag over Celan gekoppeld, georganiseerd door het Instituut voor Joodse Studies (IJS) van de Universiteit Antwerpen. Zes gasten vertellen over hun link met de bekende dichter. Specialist ter zake Ton Naaijkens sluit de dag af met een lezing.

Tijdens deze studiedag vertelt iedere gast over zijn link met Paul Celan:

Inleiding: Veerle Vanden Daelen (Kazerne Dossin) en Carl De Strycker (Poëziecentrum)

14u00: Vivian Liska
Na de Stilte: Robert Schindel en Paul Celan 

14u30: Robert Schindel
Deze tekstschrijver, regisseur en auteur vertelt over zijn verwantschap met Celan en leest eigen gedichten voor.

14u45: Ton Naaijkens
Als essayist en vertaler kan Naaijkens zich volledig uitleven in het werk van Celan. Van taal tot beeldende kunst, bespreekt Naaijkens hoe de gedichten begrepen kunnen worden.

15u30: Erik Lindner
Dichter Lindner leest de Nederlandse vertaling van Celans gedichten een tweede keer voor, met focus op de rol van het oog. Hoe dit in contrast staat met de hedendaagse poëzieopvattingen vertelt Lindner je.

16u00: Bosse Provoost 
Samen met 5 andere kunstenaars creëerde theatermaker Provoost ‘Matlisko’. Tijdens deze voorstellingen werden gedichten vertaald naar dramaturgie, de choreografie, licht, geluid, kostuums en decor. Provoost vertelt hoe dit bij Celan werd gerealiseerd.

16u30: Charlotte Van Den Broeck
Gedichten van Celan voorgelezen door Vlaams dichter en schrijfster Van Den Broeck.

Avondlezing Ton NaaijkensTon Naaijkens deelt zijn bevindingen over Paul Celan tijdens de lezing:  ‘Jodendom, lichtdwang en dood in het werk van Paul Celan’.
Naaijkens bekleedde tot 2019 zowel de leerstoel Duitse literatuur als Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Deze combinatie bracht hem genadeloos bij de dichter Celan. In 2003 konden we dankzij Naaijkens de poëzie van Celan begrijpen met een eerste vertaling ‘Verzamelde gedichten’. Dit boek werd nogmaals herzien, aangescherpt en uitgebreid tot ‘Paul Celan, verzameld werk’.

I.s.m. het Instituut voor Joodse Studies (IJS) van de Universiteit Antwerpen, Kazerne Dossin en Österreichisches Kulturforum Brüssel. De tentoonstelling loopt t.e.m. 15.02

 

Locatie

Mechelen

Meer info