Startshow Poëzieweek 2021: Samen Al t'hope

Het thema van de Poëzieweek is dit jaar ‘Samen’! Het Poëziegeschenk werd om die reden dit jaar geschreven door het duo Maud Vanhauwaert & Rodaan Al Galidi, en over heel Vlaanderen en Nederland vieren bibs, scholen en boekhandels een week lang samen de poëzie!

Helemaal in de lijn van het thema trappen we Poëzieweek af met een groot aantal dichters. Hoewel die wegens de coronamaatregelen het podium niet kunnen delen, zullen ze aan de vooravond van Gedichtendag toch samen deel uitmaken van de startshow.
Live vanuit de Arenberg presenteren Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg Samen Al t’hope: 14 dichters lezen voor vanuit Arenberg en hun optredens worden afgewisseld met 16 dichters die een videoboodschap brengen.

De feestelijke opening van de Poëzieweek is te bekijken op woensdag 27 januari vanaf 20 uur, helemaal gratis, live via Spotlight, en op de Facebookpagina’s van Poëzieweek, Arenberg en Poëziecentrum.

In de studio nodigen wij geschenkauteur Maud Vanhauwaert uit, Rodaan Al Galidi is virtueel van de partij. Treden op in Antwerpen: Amina Belôrf, Yousra Benfquih, Charlotte Van den Broeck, Patrick Conrad, Paul Demets, Esohe Weyden, Lotte Dodion, Annemarie Estor, Moya De Feyter, Maarten Inghels, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert en Gaea Schoeters.

Niet in de studio, maar wel in beeld: Marleen de Crée, Charles Ducal, Dominique De Groen, Luuk Gruwez, Astrid Haerens, Miriam Van hee, Stefan Hertmans, Mustafa Kör, Jens Meijen, Els Moors, Leonard Nolens, Carl Norac, Seckou Ouologuem, Lucienne Stassaert en Mark van Tongele.

Zowel bij de opnames van de video’s als tijdens de liveoptredens in de studio worden de coronamaatregelen strikt nageleefd.

Over de dichters

Maud Vanhauwaert– spreek uit ‘móód’ – zwaaide vorig jaar af als stadsdichter van Antwerpen. Haar stadsdichterschap, waarin ze zocht naar nieuwe vormen voor poëzie, mondde uit in het lijvige Het stad in mij (Das Mag). ‘Een feest van een boek’, noemde Trouw het. Maud debuteerde in 2011 met Ik ben mogelijk (Querido), waarvoor ze de Vrouw Debuut Prijs ontving. Met Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) won ze zowel de Hughues C. Pernathprijs als de Publieksprijs van de Herman De Coninckprijs. Met haar performances trad ze op in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze maakt deel uit van het Europese dichtersnetwerk ‘Versopolis’.

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in Nederland niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Hij publiceerde zeven romans en acht dichtbundels in het Nederlands. Zijn recentste bundels zijn Koelkastlicht (2016, Jurgen Maas), dat genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en Neem de titel serieus (2018, Jurgen Maas). In 2016 verscheen zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (Jurgen Maas) over zijn jarenlange asielprocedure. Het werd inmiddels aan drie landen verkocht. Begin dit jaar verscheen Holland (De Kade), het vervolg op dit boek.

Amina Belôrf schrijft proza en poëzie. Ze debuteerde in het voorjaar van 2020 met haar bundel Zonder het licht te breken (EPO). Haar debuut viel duidelijk in de smaak: ondertussen is Zonder het licht te breken al aan zijn zesde druk toe.

Yousra Benfquih is mensenrechtenjuriste en doctoreerde over gelijkheid in het onderwijs. Daarnaast is ze ook dichter, schrijver en spoken word artiest.

Charlotte Van den Broeck is schrijver en performer. In 2015 debuteerde ze met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. In 2017 volgde Nachtroer, bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek prijs. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut, Waagstukken, een verzameling essays over architectuur en zelfdoding.

Patrick Conrad is naast dichter ook schrijver van romans, thrillers en scenario’s, beeldend kunstenaar en filmregisseur. Met Nic van Bruggen richtte hij het genootschap Pink Poets op. Hij won verschillende literatuurprijzen en ook zijn films werden meermaals bekroond. Zijn verzamelde gedichten, As, verschenen bij PoëzieCentrum. In 2020 bracht hij de bundel En de bomen uit bij Vrijdag.

Marleen de Crée  is dichter en plastisch kunstenaar. Sinds haar debuut in 1969 heeft ze al een twintigtal dichtbundels gepubliceerd, die herhaaldelijk bekroond werden. In 2020 gaf ze haar recentste bundel uit bij Uitgeverij P: Toen gisteren nog vandaag was, met foto’s van Jean de Crée.

Paul Demets is dichter, poëzierecensent voor De Standaard en voor de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant. In 2011 publiceerde hij de poëziebundel De bloedplek (De Bezige Bij), waarvoor hij de Herman de Coninckprijs 2012 ontving. In 2018 verscheen De klaverknoop (De Bezige Bij), die bekroond werd met de Jan Campertprijs. In 2020 rondde hij met De aangelanden (PoëzieCentrum)zijn aanstelling als de plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen (2016-2019) af.

Lotte Dodion is dichter, performer en polyvalent teksttalent. Voor ze debuteerde in 2016 met de bundel Kanonnenvlees (Atlas Contact) betrad ze al talloze keren op het podium met haar eigen teksten en won ze verschillende poëzieprijzen. In 2012 stond ze in de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam en een jaar daarna als enige Belg in de finale van het Nederlands kampioenschap. Daarnaast toert ze door de Lage Landen met haar eigen poëziecollectief Wakkerlicht.

Charles Ducal, de eerste Belgische Dichter des Vaderlands (2014-2015), debuteerde in 1987 met de bundel Het huwelijk. Hij publiceerde al verschillende bundels en is ook auteur van het enthousiasmerende Gedichtendagessay Alle poëzie dateert van vandaag (2010).

Annemarie Estor publiceerde eerder de dichtwerken Vuurdoorn me (in 2011 bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut), De oksels van de bok (waarvoor zij in 2013 De Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel ontving), Dit is geen theater meer (genomineerd voor de Pernathprijs 2015) en Niemandslandnacht (Jan Campertprijs 2018). Vorig jaar verscheen haar recentste bundel, De bruidsvlucht (PoëzieCentrum).

Moya De Feyter bracht in 2018 haar eerste bundel, Tot iemand eindelijk (Vrijdag), uit. Een jaar later verscheen Massastrandingen (Vrijdag). Vorig jaar richtte ze klimaatdichtersop, naar het voorbeeld van Poets fort he Planet.

Dominique De Groen publiceerde de bundels Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019) bij het balanseer. In 2020 bracht ze daar ook haar nieuwste bundel Offerlam uit. In 2019 ontving ze de Frans Vogel Poëzieprijs.

Luuk Gruwez is dichter, prozaïst, essayist en ereburger van zijn geboorteplaats Deerlijk. Hij debuteerde in 1973 met Stofzuigergedichten (Orion) en daarna volgden nog verschillende dichtbundels, verhalenbundels en proza. In 2009 schreef hij het Poëzieweekessay Pizza peperkoek en andere geheimen. In 2018 verscheen zijn recentste dichtbundel Bakermat (De Arbeiderspers).

Astrid Haerens schrijft proza en poëzie. In 2017 verscheen haar debuutroman Stadspanters (Polis). Ander werk publiceerde ze o.a. in Revisor, De Gids, Het liegend konijn, Poëziekrant, DW B, G., Deus ex Machina en Hard//Hoofd. In de lente van 2019 trok ze voor het project Iedereen dichter naar de Westhoek om met workshops en publieke interventies op zoek te gaan naar de poëtische hartslag van de streek.

Miriam Van hee is dichter, vertaler en slavist. Voor haar poëziedebuut Het karige maal (1978) kreeg zij de Oost-Vlaamse prijs voor Letterkunde. Daarna verschenen verschillende bundels, waaronder Buitenland (2007), die bekroond werd met de Herman De Coninckprijs (zowel van de vakjury als de publieksjury). Haar recentste bundel, Als werden wij ergens ontboden (De Bezige Bij), verscheen in 2017.

Stefan Hertmans  publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Zijn werk werd meermaals bekroond, o.a. met de prestigieuze Constantijn Huygensprijs die hij in 2019 ontving voor zijn volledige oeuvre. In 2016 was hij ook de auteur van het Poëziegeschenk, Neem en lees. Zijn recentste dichtbundel, De opgang, verscheen in 2018 bij De Bezige Bij.

Maarten Inghels liet als voormalig Stadsdichter van Antwerpen (2016-2018) zijn poëzie letterlijk onder de huid kruipen: hij liet regels tatoeëren bij lezers. Zijn stadsdichterschap werd gebundeld in Contact (De Bezige Bij, 2018). Daarnaast is hij de oprichter van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen, een literair en sociaal project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen.

Mustafa Kör was in 2008 stadsdichter van Genk en hij bracht zijn debuutbundel Ben jij liefde (Vrijdag) uit in 2016 waarvoor hij genomineerd werd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017. In 2019 werkte hij samen met jongeren uit het beroepsonderwijs voor het project Dichter in residentie. De gedichten van de leerlingen verschenen in de bundel Poëziejongens (PoëzieCentrum).

Joke van Leeuwen schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. In 2019 verscheen haar recentste kinderbundel Hee daar mijn twee voeten (Querido), een verrassende verzameling versjes zoals alleen Joke van Leeuwen ze schrijven kan.

Jens Meijen is naast dichter ook journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. Hij was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Zijn debuutbundel Xenomorf (2019) werd genomineerd voor de Poëzidebuutprijs 2020 en won de C.Buddingh’-prijs 2020.

Bart Moeyaert is auteur en vertaler van kinderboeken en ook dichter en romancier. Hij debuteerde al op 19-jarige leeftijd met de jeugdroman Duet met valse noten (1983). Het werd bekroond als beste boek door de Kinder- en jeugdjury, werd meerder keren vertaald en talloze keren herdrukt. In 2003 debuteerde Moeyaert als dichter met de bundel Verzamel de liefde (Querido) en in 2006 werd hij aangesteld als Stadsdichter van Antwerpen. In 2019 won Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award, oftewel de Nobelprijs voor kinderliteratuur. In datzelfde jaar verscheen zijn derde dichtbundel Helium (Querido).

Els Moors is de tweede oud-Dichter des Vaderlands in het programma. Ze debuteerde in 2006 met Er hangt een hoge lucht boven ons (Nieuw Amsterdam), dat werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzieprijs. Als dichter maakt ze ook deel uit van het Europese poëzieplatform Versopolis. Daarnaast is ze docent Creative Writing in Brussel, Anterpwen en Arnhem ArtEZ.

Leonard Nolens  is een van de meest geprezen en bekroonde dichters van het Nederlandse taalgebied. Voor zijn omvangrijke dichterlijke oeuvre en het dagboekenproza ontving hij in 2012 de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2018 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Gent.

Carl Norac  is de vierde Dichter des Vaderlands van België. Hij publiceerde eerder zo’n tien bundels poëzie en talloze boeken met jeugdgedichten die vertaald werden in 48 talen. In 2009 ontving hij de Grand Prix de la Société des gens de lettres. Teksten van hem werden op muziek gezet door Châtelet, de Munt, de Opéra Comique, en de Philharmonie van Paris.

Seckou Ouologuem is slam poet en performer en nu al een jaar Stadsdichter van Antwerpen. Hij begon al met rappen op zijn dertiende. Geïnspireerd door Amerikaanse slamdichters begon hij in 2008 Nederlandstalige slam poëzie te schrijven. Niet veel later won hij de Kif Kif Awards. Hij staat niet alleen zelf op het podium, hij inspireert ook anderen om dat te doen. Zo zit hij ook in de organisatie van Capital Slam, een Vlaamse scholencompetitie voor poëzie.

Gaea Schoeters is tolk, auteur, journalist en librettist. In 2020 vertaalde ze samen met Johanna Pas Tiresias van Kae Tempest (PoëzieCentrum). Daarnaast schopt ze regelmatig tegen de schenen van de wereld, maar altijd met de beste bedoelingen.

Lucienne Stassaert is dichter, pianist, romancier, toneelauteur en vertaler. Ze debuteerde in 1964 met het in eigen beheer uitgegeven de jonkvrouw met de spade, een bundel gekenmerkt door het experiment van de jaren ‘60. Ze werkte mee aan verschillende literaire tijdschriften en publiceerde jarenlang bundels, vertalingen, theaterteksten en proza. In 2019 verscheen Intermezzo (Uitgeverij P), een bundeling van gedichten en eigen schilderijen.

Mark van Tongele debuteerde in 1980 met Over leven en dood en schreef al in 1984 over digitale poëzie en de positie van de dichter in de toen nog toekomstige computertijd. Hij publiceerde verschillende bundels, experimenteerde ook met taal, en was actief als filmscenarist. In 2017 publiceerde hij zijn aanstekelijke bundel De loeiende tier (Atlas Contact).7

Esohe Weyden is een spoken word-dichteres,  presentatrice en studente Rechten uit Antwerpen. Naast de vele podia die ze reeds beklom (Stadsschouwburg, Vooruit, Pukkelpop, Gentse Feesten, De Roma) is ze ook nog eens de vaste host van Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent. Ze is eveneens een van de stadsreporters voor ATV en brengt voornamelijk kunst en cultuur in de stad in beeld. Sinds dit jaar is ze ook de officiële campusdichter van de Universiteit Antwerpen.

De startshow Samen Al t'hope is een organisatie van Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg. Met de steun van de Vlaamse overheid.

Locatie

Online

Meer info