Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzie rendez-vous met Eva Gerlach
wo 15 februari 2017, 12u30
Gent

Poëzie rendez-vous met Eva Gerlach

Eva Gerlach is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied. Vorig jaar verscheen haar recentste dichtbundel Ontsnappingen (De Arbeiderspers), die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs 2017 en waarvoor de dichteres op 1 februari 2017 de 9e Awater Poëzieprijs in ontvangst mocht nemen. Haar bundels werden bekroond met tal van literaire prijzen. In 2000 ontving ze voor haar volledige oeuvre de prestigieuze P.C. Hooftprijs.

Ontmoet Eva Gerlach hier alvast virtueel dankzij de korte videoreportage 'DichterBij Eva Gerlach' van VPRO Poëzie op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=uHpuWdsLO40

Eva Gerlach debuteerde met enkele gedichten in het literaire tijdschrift het Hollands Maandblad. Daarna verscheen haar poëzie in Raster, Tirade en het Nieuw Wereld Tijdschrift. Haar eerste poëziebundel, Verder geen leed, verscheen in 1979 en werd meteen bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.B. Charlesprijs.
Voor haar bundel jeugdpoëzie Hee meneer Eland (1998) kreeg ze de Zilveren Griffel en de Nienke van Hichtumprijs.

Vanaf 2001 schreef Gerlach ook columns voor De Morgen, waarvan ze er een aantal bundelde in Losse bedrading (2003). Incidenteel vertaalt ze uit het Engels, Spaans en Italiaans van onder meer Flannery O’Connor en Mario Vargas Llosa.

In 2000 werd haar gehele oeuvre bekroond met de P.C. Hooftprijs:

"En Gerlach kan kijken, heel goed kijken. Door haar waarneming – of dat nu de vorm van zien, beschrijven of fotograferen heeft – berooft ze als het ware de dingen van hun schijnbare identiteit, van hun valse vanzelfsprekendheid. Alles komt in beweging, wordt dubbelzinnig, krijgt een nieuwe betekenis. Haar vaak elliptische zinsbouw weerspiegelt al dat veelvoudige, bewegende."
– de jury van de P.C. Hooftprijs 2000

Foto © Petra van Vliet

praktische info: 


datum:
woensdag 15 februari 2017, 12:30 tot 13:15
locatie: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang:
vrije bijdrage
Deel het evenement en/of nodig vrienden uit via het Facebookevent

Zin om uw lunchpauze op een originele manier door te brengen? Weet u op woensdagmiddag nooit wat te doen? Poëzie rendez-vous brengt u op het middaguur een intieme ontmoeting met een bekende dichter. Hou de volgende sessies alvast in de gaten:

Een productie van Poëziecentrum.
Poëzie rendez-vous wordt gesponsord door Chocolatier Hilde Devolder in Gent. Bezoek de HD Gent-pagina hier op Facebook.

Reserveren gewenst via onderstaand formulier: