Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

wo 05 december 2018, 20u00
Leuven

Poëzie Publique: Leuven

De reeks Poëzie Publique, een nieuw format binnen het literaire project Dichter des Vaderlands, gaat voor het eerst door op 5 december 2018 in de universiteit van Leuven.

Els Moors vraagt aan poëziespecialisten om zich te buigen over hun favoriete gedichten, en deze teksten samen voor publiek onder de loep te nemen. In deze eerste sessie nodigt prof. dr. Dirk De Geest de Dichter des Vaderlands uit in de aula van de Universiteit Leuven. Els gaat met de prof in gesprek over de poëzie in zijn leven, en nodigt hem uit om een favoriet gedicht te belichten voor het publiek. Het gedicht dat hij gekozen heeft, is 'Oefeningen 7' van Hugo Claus! Dat verscheen oorspronkelijk in de verzamelbundel Gedichten 1948-1993 (1994) en is later opgenomen in de bundel Nieuwe tekeningen (De Bezige Bij). Heb je al zin om je voor te bereiden? Hier vind je het gedicht terug!

Kortom een poëzieles, toegankelijk voor iedereen, maar met een persoonlijke inslag. Een close reading voor publiek met aandacht voor het referentiekader en voor de historische context van het gedicht, waarbij het publiek ook vragen kan stellen. 

Dirk De Geest nodigt op zijn beurt ook twee Belgische dichters uit om voor te dragen uit eigen werk in reactie op het gedicht van Claus: niemand minder dan Luuk Gruwez en voormalig Dichter des Vaderlands Charles Ducal!

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel). Met dank aan de Nationale Loterij en haar spelers. Met de steun van het Cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en Franse gemeenschap.

praktische info: 

datum: woensdag 5 december 2018, 20 - 21:30 uur
locatie: Lokaal MSI 01.08 | Erasmusplein 2, 3000 Leuven
toegang: gratis
Facebook-event