Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzie in Gaasbeek 2019
zo 08 september 2019, 15u00
Gaasbeek

Poëzie in Gaasbeek 2019

Plaats voor poëzie tijdens de het SeptemberFestival van De School van Gaasbeek. In de intimiteit van Gaasbeek geven dichters inkijk in gekend én ongepubliceerd werk. Ook dit jaar, door de generaties heen, grote namen. Een programma samengesteld door Sigrid Bousset. Met Alicja Gescinska, Anne Provoost, Delphine Lecompte, Xavier Roelens, Hosheng Ossi en Paul Demets.  

Programma:

Op Gaasbeekse zolders, in tuin en boomgaard
15:00 u: 
Alicja Gescinska, Xavier Roelens, Delphine Lecompte
16:00 u: Anne Provoost, Paul Demets, Hosheng Ossi

Op de speelplaats vand e vroegere dorpsschool
17:00 u: 
Anne Provoost, Alicja Gescinska, Xavier Roelens, Paul Demets, Hosheng Ossi en Delphine Lecompte.Anne Provoost
(
1964) i
s bij het grote publiek vooral gekend om haar romans, essays en kortverhalen. Haar jeugdboeken, waaronder Mijn tante is een Grindewal waarmee zij in 1990 debuteerde en De Arkvaarders, werden meermaals bekroond en vertaald. Net als in haar romans gaat zij in haar essays op zoek naar de voor het volwassen oog onzichtbare grenzen tussen literatuur en jeugdliteratuur. Anne Provoost schrijft in alle stilte ook poëzie, maar kwam daar tot nog toe niet mee naar buiten.

Alicja Gescinska (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe en schrijfster van enkele filosofische werken waarin zij vanuit verschillende invalshoeken op zoek gaat naar de essentie van het begrip vrijheid. Voor haar debuutroman Een Soort van Liefde ontving zij in 2017 de debuutprijs. Gescinska: “Zowel op persoonlijk als op filosofisch vlak ben ik steeds onderweg, altijd zoekend, nergens thuis.” Maar binnenkort houdt zij poëtisch halt in Gaasbeek.

Xavier Roelens (1976). Zijn jongste dichtbundel Onze Kinderjaren is een compilatie van 77 gedichten die allen voortvloeiden uit de vroegste herinnering van verschillende mensen. Het resultaat is tegelijkertijd een emotioneel en speels werk, waarmee hij genomineerd werd voor De Grote Poëzieprijs. Van zijn hand zijn ook Er is een Spookrijder Gesignaleerd (2007) en Stormen, Olievlekken, Motetten (2012), een ecologisch getinte dichtbundel die de mens met zijn neus op de afvalfeiten drukt. Wanneer Xavier Roelens in zijn pen kruipt, mag je je klaarmaken voor de confrontatie: fris en speels gebracht, maar daarom niet minder serieus.

Paul Demets (1966) is helemaal thuis in de Nederlandstalige literaire wereld. Naast het schrijven van zijn eigen poëzie, is hij ook poëzierecensent voor De Morgen, Awater, Poëziekrant en Ons Erfdeel. Zowel zijn gedichten als dichtbundels werden al meermaals bekroond. De Herman De Coninckprijs voor De Bloedplek (2011), Vrees voor het Bloemstuk (2002), en zijn poëziedebuut De Papegaaienziekte leverde hem een nominatie voor de C. Buddingh’prijs op. Hij ontving hiervoor de Prijs voor Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen is hij sinds 2016 de plattelandsdichter.7

Delphine Lecompte (1978). “Authentiek, eigengereid en provocerend”. Zo lauwert ‘Cutting Edge’ Lecompte haar laatste dichtbundel Western Gedichten en haar poëzie in het algemeen. Haar debuutroman Kittens in the Boiler schreef zij in het Engels, nadien ging zij over op het Nederlands. In 2010 ontving zij voor haar eerste dichtbundel De Dieren in Mij de C. Buddingh’prijs, in 2011 de Prijs voor Literatuur van West-Vlaanderen. Lecompte deelt haar levendige en oprechte fantasie via haar gedichten met de wereld, en zo onderscheidt zij zich van de anderen. Als iedere dichter een dier in zich heeft, is zij de vreemde Vlaamse eend in de bijt. Of zijn alle anderen dat?

Hosheng Ossi, Oostendenaar, is een Koerdisch-Syrisch schrijver, dichter en journalist. Zijn vakgebied in de journalistiek betreft onderzoek naar Koerdische en Turkse aangelegenheden: in het verleden werkte hij onder meer voor ROJ TV en Sorgul. Zijn eigen werk schrijft hij in het Arabisch en Koerdisch. Zijn roman ‘Het Juk van de Zekerheid‘ werd in 2017 bekroond met de Katara-prijs voor Arabische fictie. Hij publiceerde daarnaast al zeven (!) poëziebundels. Ossi zal optreden op onze poëzienamiddag!

Een organisatie van de School van Gaasbeek i.s.m. Poëziecentrum en PEN Vlaanderen

praktische info: 

datum: zondag 8 september 2019 | 15 u.
locatie: De School van Gaasbeek | Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek
toegang: € 15
info & tickets: www.deschoolvangaasbeek.eu