Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

vr 25 september 2020, 16u30
Gent

Opening jeneverinstallaties en boekvoorstelling Gent

Op vrijdag 25 september wordt in Gent de jenevertentoonstelling geopend. Daar ontdek je drie poëtische installaties (twee in Poëziecentrum en een in Het Groot Vleeshuis), Oost-Vlaams lekkers én de nieuwe bloemlezing, Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste jenevergedichten in de Nederlandstalige literatuur.

Programma
Om 16:30 uur worden de installaties in Poëziecentrum geopend, in het bijzijn van gedeputeerde Leentje Grillaert en Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum Hasselt. 
Van 17 - 18 uur volgt in Het Groot Vleeshuis de boekvoorstelling en de première van de jenevervideo waarin verschillende bekende Gentenaars opduiken. Gedeputeerde Leentje Grillaert, voorzitter van EROV, verwelkomt, Davy Jacobs geeft een woordje uitleg bij het project en bloemlezere René Smeets stelt het boek voor.  Aansluitend zittende receptie met O'de Flander graanjenever en Oost-Vlaamse hapjes.

Over de bloemlezing Straks gaat het jenever sneeuwen

Dat alcohol en speciefiek jenever al eens aan de basis hebben gelegen van de mooiste gedichten in onze literatuur is een publiek geheim. Maar dat jenever ook heel vaak het onderwerp was en is van poëtische hersenspinsels van grote en minder grote namen uit de Nederlandstalige poëzie is minder bekend. Het project Straks gaat het jenever sneeuwen' zal hier verandering in brengen.

Bloemlezer en literair vertaler René Smeets bracht in opdracht van het Jenevermuseum en Poëziecentrum (Gent) meer dan 100 gedichten over jenever samen in een bloemlezing: gedichten van literaire grootheden als Komrij, Reve en Nolens, lofliederen op de nationale gedistilleerde drank van de Lage Landen van de 18de eeuw tot vandaag, jeneverliederen, limericks en andere light verses, gedichten die de jeneversteden Hasselt en Schiedam de hemel in prijzen, maar ook een hele verzameling anti-jenevergedichten. De bloemlezing wordt vormgegeven door de studenten grafisch ontwerp van de PXL-MAD School of Arts en uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent.

Jenevertentoonstellingen op 6 locaties

Tegelijkertijd met de lancering van het boek zal ook een tentoonstellingsproject starten op maar liefst 6 locaties verspreid over Vlaanderen en Nederland: het Jenevermuseum in Hasselt, de Bibliotheek Hasselt Limburg, jenevercafé De Vagant in Antwerpen, het Poëziecentrum in Gent, het Groot Vleeshuis in Gent en het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, Nederland. In opdracht van het Jenevermuseum (Hasselt) werkten de studenten scenografie van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt voor elk van deze locaties een eigen lyrische scenografie uit gebaseerd op de selectie gedichten uit de bloemlezing.

Vanaf 24 september is het boek te verkrijgen en zal de tentoonstelling op de 6 locaties te bezoeken zijn. Bij het project wordt ook een uitgebreid activiteitenaanbod uitgewerkt. Voor meer informatie hierover, zie: www.jenevermuseum.be.

I.s.m. Jenevermuseum Hasselt, het Groot Vleeshuis Gent, Bibliotheek Hasselt/LimburgDe Vagant / De Tijd Hervonden / Boekhandel Grim en Jenevermuseum Schiedam.


 

De plaatsen voor deze opening zijn beperkt en het dragen van een mondmasker is verplicht De rondleiding in Poëziecentrum start om 16:30 uur (20 plaatsen).
Vervolgens gaan we verder naar Het Groot Vleeshuis (50 plaatsen) voor de boekvoorstelling, de jenevervideo, de installatie ter plaatse en zittende receptie, met start om 17 uur.

Wil je graag bij de twee activiteiten aanwezig zijn, schrijf je dan apart in voor beide.

praktische info: 

 

Opening jeneverinstallaties Poëziecentrum

datum: Vrijdag 25 september 2020 | 16:30 -16:50 uur
locatie: Poëziecentrum | Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
toegang: Gratis, reserveren verplicht (plaatsen beperkt) via events@poeziecentrum.be

Boekvoorstelling en en jeneverinstallatie in Het Groot Vleeshuis

datum: Vrijdag 25 september 2020 | 17:00 uur
locatie: Het Groot Vleeshuis | Groentemarkt 7, 9000 Gent
toegang: Gratis, reserveren verplicht (plaatsen beperkt) via deze link.