Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

zo 04 december 2022, 10u00
Sint-Barbarakerk Eisden: Kastanjelaan, 3630 Maasmechelen

Mustafa Kör op 100-jarig jubileum Eisden-mijn

Op zondag 4 december wordt het 100-jarig jubileum van de Eisden-mijn gevierd in de Sint-Barbarakerk, de parochiekerk van Eisden-Tuinwijk. Tijdens deze viering treedt Mustafa Kör op en draagt hij zijn vierde Gedicht des Vaderlands in primeur voor. Hij schreef dit gedicht ter ere van 100 jaar charbonnage over de mijnwerkersvrouw. Het gedicht wordt later vereeuwigd op een gedenksteen die geplaatst zal worden bij Sofie Müllers kunstwerk dat ook over de mijnwerkersvrouw gaat.

Wat staat er op het programma?

De eucharistieviering begint om 10u. Aan het einde van deze viering draagt Mustafa Kör zijn gedicht voor en wordt er een fotoboek onthuld over 100 jaar charbonnage. Nadien opent er een kleine expo over Sint-Barbara – de patroonheilige van de mijnwerkers – in de kerk. Er worden ook bloemen neergelegd aan het Monument van de Putmannen. We sluiten de jubileumdag feestelijk af met een receptie in zaal Casino.

 
praktische info: 

Zondag 4 december 2022, 10u – 13u

Sint-Barbarakerk Eisden: Kastanjelaan, 3630 Maasmechelen

Gratis toegang

Meer informatie over Dichter des Vaderlands

Vanaf maandag 5 december lees je het gedicht van Mustafa Kör ook in de drie landstalen via de website van Dichter des Vaderlands.

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen), VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel), Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel). Alle gedichten worden i.s.m. het Brussels Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld.

Benieuwd naar onze Dichter des Vaderlands? Lees hier meer over Mustafa Kör. Hij vervult deze rol nog tot 21 maart 2024.

 

Een project van Tuinwijk2020, Stichting Erfgoed Eisden, de mijnwerkersbrancardiers, de dienst erfgoed en cultuur en Poëziecentrum

Dit project kwam tot stand met de steun van ECRU Erfgoed.