Inauguratie Dichter des Vaderlands 2022-2023 Mustafa Kör

Mustafa Kör wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands op 23 maart 2022. Hij neemt daarmee het ambt van Carl Norac over als vijfde Dichter des Vaderlands van België.

 

Vanaf 23 maart 2022 wordt Mustafa Kör de nieuwe ambassadeur van de Belgische poëzie, over de taalgrenzen van het land heen. Hij erft op die manier de eretitel Dichter des Vaderlands, die eerder al toebehoorde aan Charles Ducal, Laurence Vielle, Els Moors en Carl Norac.

Vanaf 23 maart 2022, zal de missie van Mustafa Kör er gedurende twee jaar in bestaan om gedichten te schrijven, geïnspireerd door heel het land, zijn geschiedenis en actualiteit. Hij zal het Belgische publiek beter leren kennen, en kijkt in het bijzonder ook uit naar diverse projecten die de maatschappelijke waarde van zijn poëzie aantonen.

Op 23 maart 2022 neemt Mustafa Kör officieel de rol van Dichter des Vaderlands op zich en brengt hij zijn eerste gedicht. Hij licht op dat moment ook een tipje van de sluier op van de projecten die hij in zijn nieuwe functie wil bewerkstelligen.

Carl Norac, Dichter des Vaderlands 2020-2021, leest zijn laatste Gedicht des Vaderlands voor. Hij zal Mustafa Kör de komende twee jaar ondersteunen in de Franstalige gemeenschap.
 
De persconferentie waar de officiële aanstelling van Mustafa Kör als volgende Dichter des Vaderlands bekend wordt gemaakt, vindt plaats op 23 maart 2022, 11 uur in de Plantentuin van Meise. Dit officiële moment zal muzikaal omkaderd worden door Johannes Verschaeve.

Programma van het persevenement
- Verwelkoming in de Plantentuin van Meise
door Steven Dessein, administrateur-generaal Plantentuin Meise
- Inleiding in de drie landstalen
door Carl De Strycker, directeur Poëziecentrum
- Dichter des Vaderlands, Carl Norac, aan het woord
- Muzikaal intermezzo
door Johannes Verschaeve
- De nieuwe Dichter des Vaderlands, Mustafa Kör, aan het woord
- Bekendmaking symbool Dichter des Vaderlands
door Elke Bellefroid (directeur Levende collecties en domein - Plantentuin Meise) en Mustafa Kör
- Slotwoord
door Michaël Vandebril

 Herbekijk hier de aftermovie van de aanstelling van Mustafa Kör als nieuwe Dichter des Vaderlands:

Over Dichter des Vaderlands:

België heeft sinds 29 januari 2014 een Dichter des Vaderlands. Het is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel), Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel). Met steun van het Cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en Franse gemeenschap.

De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in samenwerking met het Brussels Vertalerscollectief in de drie landstalen ter beschikking gesteld. De Dichter des Vaderlands in België slaat als literair uitwisselingsproject een brug tussen de drie taalgemeenschappen. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid.

Over Mustafa Kör:

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren.

Kör was in 2008 een jaar lang stadsdichter van Genk.

Met zijn verhaal ‘Uitverkorene sleepte hij de eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd in de wacht. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

Sinds 2018 maakt Mustafa Kör deel uit van Versopolis, een Europees poëzieplatform dat opkomend Europees poëzietalent promoot.

Na een project als Dichter in Residentie op een technische school publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens. Deze bundel kreeg samen met het project de culturele Pluim-award van de stad Tessenderlo.

Mustafa Kör is peter van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde bij maelstrÖm reEvolution en PoëzieCentrum. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit, steeds intuïtief, bijna vanuit de onderbuik neergepend.

Meer informatie over de inauguratie, Nederlandstalige persaanvragen of boekingen:

Poëziecentrum
Hanne De Budt
E: hanne.debudt@poeziecentrum.be
T: +32 (0) 9 225 22 25

 

Locatie

Plantentuin Meise, Kasteel van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Meer info

Gerelateerd project: Dichter des Vaderlands (België)