Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

di 15 januari 2019, 20u00
Gent

Een avond rond Nâzım Hikmet

Nâzım Hikmet (Thessaloniki 1902 – Moskou 1963) was een Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en memoiresschrijver. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste dichters van de 20e eeuw. In De Centrale brengt de Gentse dichter Johan De Vos Hikmet tot leven samen met sarangispeler Wim De Winter. Na een korte biopic lezen Nazan Diper en Zafer Diper voor onder muzikale begeleiding.

Nâzim Hikmet was een Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver en memoireschrijver die in Turkije wordt gezien als de eerste en belangrijkste hedendaagse Turkse dichter en wordt wereldwijd gezien als een van de grootste internationale dichters van de 20e eeuw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begint hij in Istanbul gedichten te schrijven. De bezetting van Istanbul door de geallieerden markeert hem en later sluit hij zich aan bij een verzetsbeweging. Hij studeert politieke economie aan de Universiteit en moet omwille van zijn communistische gedachtegoed uit Turkije vluchten. In 1928 keert hij terug en wordt in 1938 opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar; zijn boeken zouden aanzetten tot ongehoorzaamheid en rebellie. In gevangenschap zal hij zijn belangrijkste werk, m.n. "Mensenlandschappen" schrijven. In 1950 komt hij eindelijk vrij en vlucht naar de Sovjet-Unie. Hij sterft er in 1963 en hij wordt in Moskou begraven.

Op 25 juni 1951 werd zijn Turks staatsburgerschap afgenomen door de Turkse staat. Pas 58 jaar later, op 5 januari 2009, werd hij - postuum uiteraard - opnieuw Turks staatsburger.

I.s.m. De Centrale.

praktische info: 

datum: Dinsdag 15 januari 2019, 20 uur
locatie: De Centrale | Kraankindersstraat 2, 9000 Gent
toegang: Gratis
info & reserveren: De Centrale