Dichters van wacht op het Passa Porta Festival

Omdat poëzie de kracht heeft om te ontroeren en te verbinden, lanceerde Verb(l)ind in volle lockdown ‘Dichters van Wacht’, een soort hulplijn voor poëzieliefhebbers. Tijdens het Passa Porta Festival herneemt Verb(l)ind en Poëziecentrum/Versopolis dit initiatief in samenwerking met Passa Porta. Bel naar het gratis nummer 0800 11 233 en we verbinden u door met een dichter van wacht in de door u gekozen taal.

groot succes

Het idee achter ‘Dichters van wacht’ is eenvoudig. Mensen kunnen bellen naar een gratis nummer, en worden via een keuzemenu doorverbonden met een dichter. Zo genieten ze van een gesprek, een gedicht, en daarna misschien nog één. Het project werd tijdens de lockdown een overrompelend succes. Op elf avonden tijd werd het telefoonnummer duizenden keren gebeld en brachten alle dichters samen het equivalent van ruim twaalf dagen non-stop poëzie.

in je oor

In tijden zonder aanraking hebben we meer dan ooit de nood om aangeraakt te worden. Ook woorden zijn daartoe in staat, en ze zijn bovendien veilig. Zeker als ze via een telefoonlijn zachtjes landen in je oor. Welke dichter je als beller aan de lijn zal krijgen, weet je niet. Je kan wel kiezen voor gedichten in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Arabisch, Duits of Italiaans.

Het nummer wordt bekend gemaakt tijdens het festival.

over de dichters

Laura Accerboni (1985) werd geboren in Genua en woont in Lugano. Sinds haar debuut op jonge leeftijd won ze in Italië diverse prijzen voor haar poëzie. Naast haar werk als dichter is ze ook fotografe en redactrice van het literaire blad Steve. (IT)

Samantha Barendson (1976) is een meertalige dichter, ze werd geboren Spanje, groeide op in Argentinië en Mexico en woont al geruime tijd in Frankrijk. Net als zijzelf reist ook haar poëzie van taal tot taal. Barendson is lid van het collectief ‘Le syndicat des poètes qui vont mourir un jour.’ (FR)

Carmen Camacho (1976) is een Spaanse dichteres, journaliste én aforiste. In haar werk gaat ze vaak in dialoog met andere kunstvormen, zo maakte ze al enkele dansvoorstellingen en werkt ze aan een spoken word show met een punk rock band. (ES)

Laura Casielles (1986) is een Spaanse journaliste, vertaalster en dichteres. Ze was de eerste winnares van de Miguel Hernandez prijs voor jonge poëzie. Casielles treedt regelmatig op, ook op internationale podia zoals de Córdoba Book Fair in Argentinië en het wereldvermaarde poëziefestival in Bogotá in Colombia. (ES)

Andy Fierens (1976) is een Belgische dichter, prozaïst en podiumbeest. Met zijn hilarische en genadeloze teksten, en met zijn compromisloze live performances, werd hij algauw een opmerkelijke en veelgevraagde gast op podia in België en ver daarbuiten, van Zuid-Afrika tot Japan. (NL)

Dagmara Kraus (1981) werd geboren in Polen maar groeide op in Duitsland. Haar werk verschijnt bij de toonaangevende uitgeverij Kookbooks. Kraus woont momenteel op het platteland in Frankrijk, waar ze haar recente interesse en liefde voor hoorspelen botviert. (DE)

Iduna Paalman (1991) is een Nederlandse dichteres. Ze is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd en treedt regelmatig op met eigen werk. In 2016 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd. Haar eerste bundel De grom uit de hond halen werd in 2020 bekroond met de Poëziedebuutprijs. (NL)

Lamia Makaddam is een Nederlands-Tunesische dichteres. In Tunesië studeerde ze Arabische taal en letterkunde. Ze publiceerde drie dichtbundels in het Arabisch en won in 2000 de El Hizjra literatuurprijs. Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf, verschenen in 2020, is haar eerste bundel die naar het Nederlands is vertaald.

Carl Norac (1960) is de Belgische Dichter des Vaderlands. Hij schreef meer dan 80 verhalenboeken voor kinderen en kinderpoëziebundels, vertaald in 47 talen intussen. Voor hij leefde van zijn pen, nu al twintig jaar lang, was hij leerkracht Frans, rondzwervende bibliothecaris, journalist en professor literatuurgeschiedenis aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen. (FR)

Jan Wagner (1971) won met zijn bundel Regentonvariaties als eerste dichter ooit de Preis der Leipziger Buchmesse. Hij wordt gezien als ‘de beste dichter van zijn generatie’ aldus de Süddeutsche Zeitung wat ook de Frankfurter Allgemeine beaamt: ‘Dit is eenvoudigweg grandioze, adembenemde poëzie.’ (DE)

Ryan Van Winkle is een Amerikaanse dichter en podcaster die al geruime tijd in Edinburgh, Schotland, woont. Zijn werk Red, Like Our Room Used To Feel dat hij telkens voor één persoon tegelijkertijd voorlas, werd door The Guardian uitgeroepen tot een ‘landmark in poetry performance’. (EN)

In samenwerking met Poëziecentrum/Versopolis.

Locatie

Telefoon

Meer info