Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

De ontdekking van de poëzie/ la découverte de la poésie in Brusse 19.09
do 19 september 2019, 20u00
Brugge

De ontdekking van de poëzie / la découverte de la poésie in Brugge

Wanneer wordt een dichter dichter? Welke teksten en ervaringen zorgen ervoor dat de poëzie je zo raakt dat je vervolgens ook zelf gaat dichten? Vier hedendaagse Belgische dichters, Anna Borodikhina, Zaïneb Hamdi, Karel Logist en Charlotte Van den Broeck, leggen hun metamorfose bloot, dit keer in boekhandel De Reyghere in Brugge.

De Ontdekking van de poëzie startte dit voorjaar op het Passa Porta Festival in Brussel, in samenwerking met Poëziecentrum en Les Midis de la Poésie. Acht Belgische dichters schreven een nieuw gedicht over hun eerste stappen, en bloemleesden uit eigen en andermans poëzie.

Vier van hen treden nu aan in de Brugse boekhandel De Reyghere: Anna Borodikhina, Zaïneb Hamdi, Karel Logist en Charlotte Van den Broeck. Ze praten met Piet Joostens (Passa Porta) over het prille begin en de ontwikkeling van hun dichterschap, en brengen vooral hun nieuwe en oude gedichten mee. De Franstalige teksten worden in het Nederlands boventiteld.

Decouverte De La Poesie Cvt

publicatie

Bij dit programma hoort ook een mooi tweetalig boekje, uitgegeven in de reeks van Les Midis de la Poésie bij uitgeverij L’Arbre à Paroles, en voor Vlaanderen en Nederland verdeeld door het Poëziecentrum. De publicatie bevat de nieuwe gedichten van alle acht auteurs die aan ‘De Ontdekking van de poëzie’ deelnemen: Paul Bogaert, Antoine Boute, Charlotte Van den Broeck, Zaïneb Hamdi, Karel Logist, Lisette Lombé en Arno Van Vlierberghe. De uitgave is ter plaatse beschikbaar.

De dichters

Anna Borodikhina (aka Anna Khina) is een jonge podiumdichter en muzikale performance artieste die inspiratie haalt uit maatschappelijke thema’s, de natuur en de menselijke psyche. Ze woont in Antwerpen en is afkomstig uit Kazachstan. Met haar teksten wil ze duidelijke boodschappen brengen en mensen raken. In februari 2019 brengt ze een EP uit: een mix van rap, zang, spoken word en zwoele beats.

Zaïneb Hamdi (1989) werd geboren in Luik en woont in Brussel. Naast dichteres is zij ook grafisch ontwerpster. Bij uitgeverij Tétras Lyre verscheen in 2017 haar opgemerkte eerste bundel Fils d’Arabe, waarin ze op heel eigengereide wijze thema’s als identiteit, cultuur en geloof onderzoekt.

Charlotte Van den Broeck (1991) zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde in 2015 met Kameleon (Arbeiderspers), bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen haar tweede bundel, Nachtroer (Arbeiderspers), waaruit een verlangen naar verdwijnen spreekt. Deze titel werd door Kim Andringa in het Frans werd vertaald (Nochtambulations, éd. Tétras Lyre, coll. De Flandre, 2019).

Karel Logist (1962) publiceerde meer dan 15 poëziebundels, zoals Force d’inertie (Prix du Parlement de la Communauté française 1997), J’arrive à la mer (Prix Marcel Thiry 2005), de bloemlezing uit eigen werk Tout emporter, met een voorwoord van Liliane Wouters (Prix François Coppée de l’Académie française 2008), en Desperados (Prix SCAM 2013). Zijn poëzie is als een open vraag, nooit beschuldigend of choquerend. Naast zijn werk als dichter, leidt Logist schrijfworkshops en werkt hij in de bibliotheek van de universiteit van Luik.

Een programma van Passa Porta i.s.m. Misis de la Poésie en Poëziecentrum.

praktische info: 

datum: donderdag 19 september 2019 | 20 - 21:15 uur
locatie: Boekhande De Reyghere | Markt 12, 8000 Brugge
toegang: € 8
tickets: Via deze link

Op zaterdag 21 september gaat deze voorstelling door in Luik, met de volgende dichters: Zaïneb Hamdi, Karel Logist, Charlotte Van den Broeck et Arno Van Vlierberghe. Alle informatie daarover (Franstalig) vind je hier