De ontdekking van de poëzie / la découverte de la poésie @ TAZ 2019

Wanneer wordt een dichter dichter? Welke teksten en ervaringen zorgen ervoor dat de poëzie je zo raakt dat je vervolgens ook zelf gaat dichten? Vier Vlaamse en Franstalige Belgische dichters leggen hun metamorfose bloot. Ze lezen nieuwe gedichten en ouder werk, van henzelf en van voor hen belangrijke voorgangers. 

De Ontdekking van de poëzie startte dit voorjaar op het Passa Porta Festival in Brussel. Acht Belgische dichters schreven een nieuw gedicht over hun eerste stappen, en bloemleesden uit eigen en andermans poëzie. Vier van hen komen nu naar Oostende voor een eerste reprise.

Bij De Ontdekking van de poëzie hoort een tweetalige bundel, die ter gelegenheid van het Passa Porta Festival werd uitgegeven door L’arbre à paroles. Daarin staan ook de gedichten van de vier andere auteurs die aan het project meewerken: Charlotte Van den Broeck, Antoine Boute, Lisette Lombé en Arno Van Vlierberghe. De bundel is ter plaatse verkrijgbaar.

Presentatie: Piet Joostens

Over de dichters
Paul Bogaert debuteerde in 1996 met de poëziebundel Welcome hygiene. Intussen heeft hij nog vijf gedichtenbundels uitgebracht. De meest recente, Zo kan het niet langer, verscheen in 2018 en is genomineerd voor de Herman De Coninckprijs voor Poëzie 2019. In zijn poëzie staat Bogaert stil bij de elementen die het doen en laten van mensen sturen.

Anna Borodikhina (aka Anna Khina) is een jonge podiumdichter en muzikale performance artieste die inspiratie haalt uit maatschappelijke thema’s, de natuur en de menselijke psyche. Ze woont in Antwerpen en is afkomstig uit Kazachstan. Met haar teksten wil ze duidelijke boodschappen brengen en mensen raken. In februari 2019 brengt ze een EP uit: een mix van rap, zang, spoken word en zwoele beats.

Zaïneb Hamdi (1989) werd geboren in Luik en woont in Brussel. Naast dichteres is zij ook grafisch ontwerpster. Bij uitgeverij Tétras Lyre verscheen in 2017 haar opgemerkte eerste bundel Fils d’Arabe, waarin ze op heel eigengereide wijze thema’s als identiteit, cultuur en geloof onderzoekt.

Karel Logist (1962) publiceerde meer dan 15 poëziebundels, zoals Force d’inertie (Prix du Parlement de la Communauté française 1997), J’arrive à la mer (Prix Marcel Thiry 2005), de bloemlezing uit eigen werk Tout emporter, met een voorwoord van Liliane Wouters (Prix François Coppée de l’Académie française 2008), en Desperados (Prix SCAM 2013). Zijn poëzie is als een open vraag, nooit beschuldigend of choquerend. Naast zijn werk als dichter, leidt Logist schrijfworkshops en werkt hij in de bibliotheek van de universiteit van Luik.

Een programma van internationaal literatuurhuis Passa Porta (Brussel), in coproductie met poëziecentrum en Midis de la poésie.

Locatie

Oostende

Meer info