Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

do 26 april 2018, 20u00
Gent

Boekvoorstelling 'Een witte suite' - Athena Farrokhzad

De debuutbundel van Athena Farrokhzad, een Zweedse met Iraanse roots, is in meer dan tien talen vertaald. Met Een witte suite (Perdu) is de bundel nu ook naar het Nederlands vertaald door Lisette Keustermans. Naast de dichter en de vertaler zal ook de Genkse Aya Sabi aanwezig zijn op de boekvoorstelling, een jonge schrijver, slam poet en opiniemaker. Zij debuteerde afgelopen jaar met de literaire roman Verkruimeld land (Atlas Contact). Beide auteurs worden geïnterviewd door Joksie Els Biesemans (vakgroep Zweeds, Universiteit Gent) en dragen daarna eigen werk voor. De Zweedse gedichten van Athena worden ook in het Nederlands voorgelezen door Lisette. Inleiding door Frank Keizer (Perdu) die het initiatief tot de vertaling heeft genomen.

Athena Farrokhzad voert in Een witte suite de vele stemmen van een familie op. De moeder wil zich aanpassen aan haar nieuwe thuisland. De vader is een oude revolutionair. De broer streeft naar acceptatie. Grootmoeder verlangt terug naar de plek waar ‘munt langs de sloten groeit’. En de oom is intellectuele getuige. In de vorm van dialogen geven de personages commentaar op hun situatie en op elkaar. We maken zo ook kennis met de schrijvende dochter, die zelf geen stem krijgt, maar de gebeurtenissen met humor dirigeert. Een witte suite is een inventieve bundel over migratie en etniciteit, over leven in ontworteling en over het zoeken naar een taal waarmee je overeind kunt blijven in een sneeuwwitte wereld.

Athena Farrokhzad (1983) is een Zweedse dichter en feminist van Iraanse afkomst. Haar familie ontvluchtte in de jaren tachtig het theocratische regime. Ze is een van de belangrijkste stemmen in het Scandinavische debat over de vraag wie in de publieke ruimte het woord kan krijgen, een debat dat ze zelf aanjaagde met een lange toespraak op de Zweedse radio waarin ze racisme aanklaagde. De dichter maakt ook deel uit van het Europees poëzieplatform VersopolisFoto © Kashayar Nad

Aya Sabi (1995) woont in Vlaanderen en studeert Biomedische Wetenschappen in Maastricht. Ze blogt tweewekelijks voor deredactie.be, is columnist voor NTGent Magazine en geniet op jonge leeftijd al een stevige live-reputatie. Sabi schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede. Foto © Debby Termonia

Samen met de boekvoorstelling vindt er ook een kleine fototentoonstelling plaats van Joksie Els Biesemans. Naast haar activiteiten als gastprofessor Scandinavistiek is zij ook fotograaf. Voor deze voorstelling combineerde zij haar foto's met regels uit het werk van Athena.

Met dank aan Swedish Art Council.

praktische info: 


datum:
 donderdag 26 april 2018, 20:00 uur
locatie: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent 
toegang:
 gratis

Spaar voor deze activiteit je punt op je UiTPAS in de shop van Poëziecentrum.

Een productie van Perdu, i.s.m. Poëziecentrum en Universiteit Gent.

Reserveren gewenst via onderstaand formulier: