Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

do 07 juli 2022,
20u00 - 22u00
Lange Lobroekstraat 120, ingang tegenover nr 51, 2060 Antwerpen-Dam

Babelbad met Nedim Türfent, Hosheng Ossi, Rochus Marr, Ahmed Roni en gastvrouw Maud Vanhauwaert

Tijdens het Babelfestival nodigen we iedere donderdagavond enkele literaire gasten uit tijdens Babelbad. De literaire happenings tijdens het Babelfestival gaan door onder de noemer Babelbad. Er is telkens een optreden van een anderstalige dichter met vertaling naar diverse  kunstdisciplines, gevolgd door een Open Poëziepodium met host Maud Vanhauwaert.

 

Op donderdag 7 juli 2022 zijn Nedim Türfent, Hosheng Ossi, Rochus Marr, Ahmed Roni te gast voor een boeiende meertalige poëzievoorstelling. Zij worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Maud Vanhauwaert.

We openen de avond met een hommage aan een dichter in hechtenis, nl. Nedim Türfent.

Onze hoofdgast is Hosheng Ossi, een Belgische schrijver en dichter van Koerdisch-Syrische afkomst. Hosheng ontvluchtte Syrië na bedreigingen en verblijft sinds 2010 in Vlaanderen. Hij schrijft zowel in het Arabisch als in het Koerdisch en publiceert in verschillende Arabische en Koerdische kranten en op literaire websites. Hij publiceerde intussen negen dichtbundels en drie romans. Hij is gespecialiseerd in de Koerdische en de Turkse kwestie. Een selectie van zijn journalistieke artikelen werd in 2011 uitgegeven onder de titel Angst en bekommernissen. In 2020 bracht hij zowel de nieuwe dichtbundel Met de ogen van een oude kraai als een derde roman uit: De Afghaan.

Op de scène laat de jonge schilder Rochus Marr, zich inspireren door het werk van Hosheng en crëeert ter plekke een beeldende vertaling. Rochus Marr is een jonge schilder uit Duitsland die studeert aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Zijn stijl ligt ergens in het surrealistische Pop-Art-Kitsch terwijl hij zich ook laat inspireren door klassieke kunstenaars en academische technieken.

Lore Baeten is arabiste, gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Ze behaalde een master in Oosterse Talen en Culturen aan de Universiteit Gent en studeerde aan het INALCO in Parijs (FR), het DEAC in Cairo (EG) en het IFPO in Damascus (SY), waar ze 4 jaar woonde en werkte. Haar vertalingen omvatten theatervoorstellingen uit de hele Arabische wereld, poëzie en proza. Lore Baeten vertaalt Ossi's gedichten live, onder muzikale begeleiding van Ahmed Roni op de Turkse saz.

Ahmed Roni komt uit een Koerdisch gezin van twaalf. In die tijd was zijn moedertaal nog een verboden taal. Hij maakte pas laat kennis met muziek. Die nieuwe taal veranderde zijn leven. Hij ontdekte de ‘saz’ (een Turks snaarinstrument), hangend als decoratie, aan de muur bij de buren. Muziek werd zijn compagnon de route én zijn manier van communiceren, zo vond hij de sleutel om op te komen tegen onrecht.

De bar is open vanaf 17 uur. Er wordt homemade pizza voorzien (graag vooraf reserveren). Zelfgemaakte biologische en vegetarische speltpizza’s uit houtgestookte leemoven aan 8 euro tussen 18.30u en 20.30u: bestel je portie via de ticketlink hier!

Het programma zelf start om 20 uur. Gratis toegang!

Een programma samengesteld door: Poëziecentrum, Archipel, BabelBühne, Maud Vanhauwaert, Literatuur Vlaanderen, District Antwerpen, Burgerbegroting, PEN Vlaanderen.

BabelFestival is een gratis zomerfestival aan de BabelBühne. Het is een groene oase in de rafelranden van de stad, met een bamboopodium, tribune & lignetten rondom een waterput.