AFGELAST: Een avond met Jan Lauwereyns

Naar aanleiding van de heruitgave van Monkey business (Koppernik) spreekt schrijver en neurowetenschapper Jan Lauwereyns over literatuur, bio-ethiek, wetenschap en poëzie. Hij gaat daarover ook in gesprek met filosoof Johan Braeckman. Welkomstwoord door uitgever Chris de Jong, Lars Bernaerts leidt in en Yves T'Sjoen analyseert enkele van Lauwereyns' aapgedichten. De dichter leest ook voor.

Over Monkey business
Het is stil in de Universiteit van de Orde in de Hemel. De geiten, varkens en schurftige straathonden slapen. Alleen Haruki is wakker. Nadat er tal van medische experimenten op hem zijn uitgevoerd, beseft hij nu dat hij in de laatste uren van zijn leven is. Er resten hem hooguit enkele uren tussen wanhoop en waanzin. Geeft hij zich over aan zijn lot of volhardt hij in de drang om te leven? In Monkey Business doet dichter en wetenschapper Jan Lauwereyns een oefening tot inleving die in de wetenschap ondenkbaar is. Vanuit het standpunt van het aapje verkent hij een wereld waar de honger naar kennis nauwelijks in bedwang wordt gehouden door wankele ethische principes. Hij durft in deze roman een verhaal te combineren met een bijdrage aan een maatschappelijke discussie.

Jan Lauwereyns (1969) woont en werkt in Japan. Hij is er als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Juntendo Universiteit in Tokyo, nadat hij begin 1998 promoveerde op een proefschrift over doelgerichte visuele waarneming. In 1999 verscheen van hem de veelgeprezen debuutbundel Nagelaten sonnetten, die hem een nominatie opleverde voor de Buddingh'-prijs en die door recensenten werd geprezen als de beste bundel van 1999. Hij publiceerde gedichten in o.m. DW&B, Yang en De Brakke Hond.

Johan Braeckman (1965) studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Daarna volgde hij Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1993-1994 studeerde hij Environmental History en Human Ecology aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara. Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent in 1997. Sinds 1998 is Johan Braeckman voltijds professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Zowel voor onderwijs als onderzoek is hij er verantwoordelijk voor het vakgebied Wijsgerige Antropologie. Zijn onderzoek spitst zich toe op de wijsgerige problemen verbonden aan de levenswetenschappen, in het bijzonder de evolutietheorie en de neurowetenschappen.

Lars Bernaerts doceert Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent en is lid van de stuurgroep van het Studiecentrum voor Experimentele Literatuur. Hij schrijft voornamelijk over verteltheorie en over moderne Nederlandse literatuur.

Yves T'Sjoen is hoogleraar moderne Nederlandse literatuur. Hij is verbonden aan de afdeling Nederlands van de vakgroep Letterkunde (Universiteit Gent) en is bestuurslid van de Gentse onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen.

Locatie

Poëziecentrum

Meer info