Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

do 18 maart 2021, 13u30
online

Aanvraag lesmap Edward van de Vendel: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Gratis lestips bij Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel, winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2020

21 maart is Wereldpoëziedag en dus het ideale moment om poëzie extra in de kijker te zetten. Op school bijvoorbeeld!
Naar aanleiding van deze hoogdag bieden Poëziecentrum en CANON Cultuurcel een lesmap aan bij de bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel (Querido). Bieke Verlinden, leerkracht in de eerste graad lager onderwijs en Boekenjuf van Basisschool De Stip, maakte nieuw lesmateriaal bij gedichten uit deze bundel die vorig jaar de Gouden Poëziemedaille won. Dit lesmateriaal is bedoeld voor leerkrachten lager onderwijs die graag met de poëzie van Edward van de Vendel aan de slag willen gaan. In de lesbundel vind je creatieve denk- en doe-opdrachten terug, telkens gelinkt aan een gedicht uit de bundel. Per graad vind je andere opdrachten terug, aangepast aan het niveau van de leerlingen.
De map is prachtig vormgegeven en geïllustreerd door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo.

 

Naast de lesbundel bieden we ook poëzie-leskaarten aan. Op de voorzijde staan prachtige illustraties van Heike Sofia Villavicencio Rammeloo en aan de achterzijde vind je losse tips om de gedichten op een leuke en originele manier in je lessen te gebruiken. Op vertoon van je lerarenkaart zijn de poëziekaartjes gratis af te halen in Poëziecentrum zolang de voorraad strekt.

Zin om aan de slag te gaan met de lesbundel? Vraag de PDF-bundel dan gratis aan via het formulier onderaan dit bericht!

Ontdek meer over Edward van de Vendel en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt in onderstaand filmpje: 

Over de Gouden Poëziemedaille
Een vakjury bekroont elke twee jaar de beste bundel kinderpoëzie in de Lage Landen met de Gouden Poëziemedaille. In 2020 lagen er maar liefst 33 bundels bij de jury op tafel, een recordaantal! Wat je moet doen als je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel werd de beste bundel bevonden en bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2020. “Lichtvoetigheid en diepe emotie, experiment en vakmanschap, herkenbaarheid en verrassing. Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt heeft het allemaal”, luidt het juryverslag. Het is al de tweede keer dat Edward van de Vendel met de medaille naar huis gaat. In 2014 won hij deze ook al voor zijn bundel Ik juich voor jou.

Van Wat je moet doen als je moeder huilt, een van de gedichten uit de winnende bundel, werd een Poëziemedaillelied gemaakt. Johannes Genard, bekend van o.m. School is cool, toverde het gedicht om tot een ware soul ballad en Jango Jim bracht het gedicht tot leven in deze verrassende videoclip: https://youtu.be/RIX9bmfgkHg

Op www.cultuurkuur.be/kinderpoëzie vind je lesmaterialen bij de Poëziesterren, uitgereikt door de kinderen. Je vindt er de lesmappen van de vorige edities terug.

 

 

 

 
praktische info: 

 

 
Naam, voornaam
Ik wil op de hoogte worden gehouden van toekomstige, gelijkaardige acties.
Stuur mij binnenkort een korte vragenlijst met het oog op de evaluatie van deze lesmap.