Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzieroutes

Wat is leuker dan slenteren en dwalen door een stad en onverwachte plekjes ontdekken? De Poëzieroutes in Gent tonen je de stad zoals je die nooit eerder zag. Vier verschillende routes voor diverse doelgroepen zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Poëzieroute ‘the original’

volwassenen en jongeren (vanaf 16 jaar)

De Poëzieroute in de Gentse binnenstad is een van de oudste in Vlaanderen. Sinds 2000 zijn er op diverse en vaak onverwachte plekken in de stad gedichten aangebracht. Op de oude kades van de Gras- en Korenlei bijvoorbeeld ontdek je een fragment uit Melopee van Paul van Ostaijen, in het ‘Graffitistraatje’ vind je (achter tralies…) een gedicht van Benno Barnard. Vijf gedichten zijn bovendien verwerkt in een kunstwerk van bekende Vlaamse kunstenaars zoals Liliane Vertessen en Paul Van Gysegem.
De Poëzieroute kan je op eigen houtje verkennen met een gratis brochure die verkrijgbaar is in Poëziecentrum en de Dienst voor Toerisme.

Groepen kunnen een gids boeken bij Poëziecentrum.
Kostprijs per groep (max. 20 pers.): € 115.
Een gegidste poëzieroute kan voor elk moment op elke dag aangevraagd worden.
Aanvragen dienen ons bij voorkeur minstens vier weken voor de aangevraagde datum te bereiken.
Voor meer info: educatief@poeziecentrum.be of +32 (0)9 225 22 25.
Voor een virtuele poëzieroute kan je terecht op de website van Literair Gent, waar je ook de GPS-coördinaten van de wandeling kan downloaden.
Bekijk en download de brochure hier digitaal.

De Gentse Poëzieroute is een initiatief van Motte Claus, Poëziecentrum vzw, in samenwerking met vzw Gent 1500-2000, Honest Arts Movement en het Noordstarfonds.


Maurice Maeterlinckwandeling

Op pad met Meneer Maurice

De Maurice Maeterlinckwandeling volgt de sporen van Maurice Maeterlinck in de Gentse binnenstad. Maeterlinck is de enige Belg die tot nu de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een werkboekje, samen met een plattegrond.
De wandeling is een ideale manier om met jongeren de stad te verkennen via gedichten en opdrachten. Elke halte verwijst naar een plek die voor Maeterlinck een bijzondere betekenis had. Een keuze uit zijn Franstalige gedichten werd naar het Nederlands hertaald door hedendaagse dichters zoals André Sollie, Bart Moeyaert, Geert De Kockere en Peter Holvoet-Hannsen. Bij elk gedicht hoort een speelse opdracht. Nazaat van Maeterlinck, Nicolas Maeterlinck-Vandenheuvel maakte bijzondere poëtische collages.

Download de brochure hier

Praktisch
Doelgroep: 12-18 jaar
Duur: 2 à 3 uur (volgens eigen tempo)
De jongeren doen de wandeling op eigen houtje.
Start: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent / einde: Kraanlei
Taal: Frans, Nederlands
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in Poëziecentrum.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Maurice Maeterlinckwandeling is een initiatief van Poëziecentrum en de Cultuurdienst Gent.

 

Reserveer je Poëzieroute hier. Vergeet niet het aantal personen en de naam van de gekozen Poëzieroute te vermelden.

Kinderpoëzieroute

De Kinderpoëzieroute is een parcours in de Gentse binnenstad met tien charmante haltes. Bij elke halte hoort een passend gedicht en een opdracht. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een werkboekje, samen met een wegbeschrijving.

Met het gratis boekje verkennen de kinderen de stad op een speelse, interactieve manier. De haltes zijn zorgvuldig gekozen en spreken tot de verbeelding van de kinderen: snoepwinkel Temmerman, de treurwilgen aan de Lievekaai, de Stropdrager aan het Prinsenhof,… Het is een rustig traject waar nagenoeg geen auto’s rijden zodat de kinderen ruimte hebben om de opdrachtjes uit te voeren.

In het boekje staan tien gedichten van hedendaagse dichters zoals Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Riet Wille en André Sollie. De opdrachten zijn eenvoudig en hebben als doel het gevoel voor taal van de kinderen te stimuleren.
De Kinderpoëzieroute is een boeiende en leuke activiteit om te doen met de klas, het gezin, de kleinkinderen, de jeugdbeweging of als verjaardagsfeestje!

Download de brochure hier

Praktisch
Doelgroep: 8-12 jaar
De begeleiding gebeurt door de leerkracht/ouder.
Start/einde: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.
Duur: 2 uur.
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in Poëziecentrum.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Kinderpoëzieroute is een initiatief van de Gentse dichteres Riet Wille en is gerealiseerd door Poëziecentrum en de Cultuurdienst van de Stad Gent.


Kinderpoëzieroute i.s.m. MSK Gent

MSK Poëzieroute

Zin in een uniek bezoek aan de museumcollectie? De poëzieroute is een parcours langs tien topwerken uit het MSK, samengebracht met tien gedichten van bekende Vlaamse en Nederlandse schrijvers. Al spelend met taal en beeld leer je meer over poëzie, over kunst en over de collectie van het museum. Je hoeft het boekje niet te reserveren. Vraag ernaar aan de balie of download het hier! Je krijgt het boekje met gedichten nadien mee naar huis. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het bezoek kan zonder reservatie, er is wel een toegangsticket voor het museum nodig. Er is geen gids voorzien. Het poëzieboekje kost 1 euro.

De kinderpoëzieroute werd ontwikkeld i.s.m. Creatief Schrijven en Poëziecentrum.
Lees hier meer over deze poëzieroute!

Praktisch
Doelgroep: 6-12 jaar
Duur: Volgens eigen tempo
Kostprijs boekje: € 1, exclusief ticket museum
Adres museum: Museum voor Schone Kunsten, F. Scribedreef 1, 9000 Gent
Het museum is gesloten op maandag.