Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëzie voor scholen

Kinderen

Kinderpoëzieroute
De Kinderpoëzieroute is een parcours in de Gentse binnenstad met tien charmante haltes. Bij elke halte hoort een passend gedicht en een opdracht. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een kleurig werkboekje, samen met een wegbeschrijving.
Met het gratis boekje verkennen de kinderen de stad op een speelse, interactieve manier. De haltes zijn zorgvuldig gekozen en spreken tot de verbeelding van de kinderen: snoepwinkel Temmerman, de treurwilgen aan de Lievekaai, de Stropdrager aan het Prinsenhof,… Het is een rustig traject waar nagenoeg geen auto’s rijden zodat de kinderen ruimte hebben om de opdrachtjes uit te voeren.

Praktisch
Doelgroep: 8-12 jaar
De begeleiding gebeurt door de leerkracht/ouder.
Start/einde: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.
Duur: 2 uur.
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in Poëziecentrum.
Je kan de brochure hier downloaden.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Kinderpoëzieroute is een initiatief van de Gentse dichteres Riet Wille en is gerealiseerd door Poëziecentrum en de Cultuurdienst van de Stad Gent.


Kinderpoëzieroute MSK Gent - Deze poëzieroute is tijdelijk niet beschikbaar wegens herinrichting van het museum.
Dierbare plekjes
Via de route ontdekken de kinderen tien bijzondere kunstwerken uit de vaste collectie verspreid over het museum. De gedichten zijn niet aangebracht in het museum, maar opgenomen in een kleurig boekje. Bij elk werk is een passend gedicht te vinden van onder andere Ted van Lieshout en Jaap Robben maar ook van auteurs die eigenlijk niet voor kinderen schreven zoals Hans Andreus, Herman Brusselmans en Hugo Claus. Jeugd en Poëzie zorgde voor een speelse opdracht bij elke halte.

Praktisch
Doelgroep: 8-12 jaar
Duur: 2 à 3 uur (volgens eigen tempo)
Kostprijs boekje: € 1 , exclusief ticket museum
Adres museum: Museum voor Schone Kunsten, F. Scribedreef 1, 9000 Gent
Het museum is gesloten op maandag.
De Kinderpoëzieroute MSK Gent is een initiatief van MSK Gent en Poëziecentrum.

 

Boek je Poëzieroute / workshop hier. Aanvragen bereiken ons idealiter 6 weken op voorhand. Graag 2 reservedata meegeven.

Jongeren

Poëzieroute Gent
Via de Poëzieroute ontdekken de leerlingen de Gentse binnenstad op een poëtische manier. De gids vertelt over het gedicht en de dichter, maar ook over de locatie. En omdat het voor jongeren best ook speels en interactief mag zijn krijgen ze ook zelf het woord bij vragen en opdrachten. De wandeling duurt anderhalf à twee uur. De wandeling kan ook zelfstandig worden gestapt met een gratis brochure.

Praktisch
Groepen kunnen een gids boeken bij Poëziecentrum.
Kostprijs per groep (max. 20 pers.): € 100.
Een gegidste poëzieroute kan voor elk moment op elke dag aangevraagd worden.
Aanvragen dienen ons bij voorkeur minstens vier weken voor de aangevraagde datum te bereiken.
Voor meer info: educatief@poeziecentrum.be of +32 (0)9 225 22 25.
Voor een virtuele poëzieroute kan je terecht op de site van Literair Gent.
De Gentse Poëzieroute is een initiatief van Motte Claus, Poëziecentrum vzw, in samenwerking met vzw Gent 1500-2000, Honest Arts Movement en het Noordstarfonds.


Maurice Maeterlinckwandeling
Op pad met Meneer Maurice
De Maurice Maeterlinckwandeling volgt de sporen van Maurice Maeterlinck in de Gentse binnenstad. Maeterlinck is de enige Belg die tot nu de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. De gedichten zijn niet aangebracht in het straatbeeld, maar zijn opgenomen in een werkboekje, samen met een plattegrond.
De wandeling is een ideale manier om met jongeren de stad te verkennen via gedichten en opdrachten. Elke halte verwijst naar een plek die voor Maeterlinck een bijzondere betekenis had. Een keuze uit zijn Franstalige gedichten werd naar het Nederlands hertaald door hedendaagse dichters zoals André Sollie, Bart Moeyaert, Geert De Kockere en Peter Holvoet-Hannsen. Bij elk gedicht hoort een speelse opdracht. Nazaat van Maeterlinck, Nicolas Maeterlinck-Vandenheuvel maakte bijzondere poëtische collages.

Praktisch
Doelgroep: 12-18 jaar
Duur: 2 à 3 uur (volgens eigen tempo)
De jongeren doen de wandeling op eigen houtje.
Start: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent / einde: Kraanlei
Taal: Frans, Nederlands
Kostprijs boekje: gratis. Exclusief verkrijgbaar in het Poëziecentrum.
Je kunt de brochure hier downloaden.
Vraag hier je gratis brochures aan voor de klas/vereniging/familie.
De Maurice Maeterlinckwandeling is een initiatief van Poëziecentrum en de Cultuurdienst Gent.

 

Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden PoëziemedailleEen vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel om de twee jaar de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester.

Download hier  al het gratis didactisch materiaal van de voorbije edities van de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren voor basisonderwijs.

Meer weten over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Lees hier meer!