Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Dichter des Vaderlands

Els Moors is de derde Dichter des Vaderlands van België
Vanaf Gedichtendag 2018 is Els Moors de nieuwe Dichter des Vaderlands van België. De Poperingse dichter neemt de fakkel over van Laurence Vielle en zal zoveel mogelijk mensen verrassen met poëzie in de straat, in de media, op school, in de trein…, met gedichten die het vaderland aanbelangen. Evengoed is het haar missie om België over de taalgrenzen heen te verenigen met poëzie.

Els Moors (Poperinge, 1976) woont en werkt in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut "Er hangt een hoge lucht boven ons" (Nieuw Amsterdam, 2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Van haar hand verschenen bij Nieuw Amsterdam ook de roman "Het verlangen naar een eiland" (2008) en de verhalenbundel "Vliegtijd" (2010). Bij het balanseer verscheen in 2013 de dichtbundel Liederen van een kapseizend paard, een coproductie met Nieuw Amsterdam. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West Vlaanderen. De bundel werd ook vertaald naar het Frans en werd uitgegeven bij Edition Tétras Lyre als "Chants d'un cheval qui chavire". In 2015 verscheen bij Brueterich Press de naar het Duits vertaalde bundel "Lieder vom pferd über Bord". Moors is ondermeer docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem ArtEZ en redacteur van het literaire tijdschrift "nY". Sinds 2016 is zij een van de Nederlandstalige dichters in de poule van het ambitieuze, Europese poëzieproject "Versopolis".

www.dichterdesvaderlands.be

Lees alle Gedichten des Vaderlands, nieuwsberichten en informatie over het project op www.dichterdesvaderlands.be!

Hier kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief van Dichter des Vaderlands, zo blijf je steeds op de hoogte van de nieuwe gedichten en tal van andere activiteiten.

Het project

Op Gedichtendag 2014 werd Charles Ducal Dichter des Vaderlands van België. Dichter des Vaderlands is een literair project dat bruggen wil slaan tussen de verschillende taalgemeenschappen in ons land dankzij en omwille van de poëzie; het project wil bovendien onderzoekenhoe poëzie in de maatschappij kan functioneren.

Dichter des Vaderlands is een organisatie van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen), VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel). Sinds 2015 zijn ook Maison de la Poésie (Amay), het fiEstival maelstrÖm (Brussel) en Midis de la Poésie (Brussel) partners in het project. Alle gedichten worden in samenwerking met het Brussels Vertalerscollectief  (met de steun van Poëziecentrum) in de drie landstalen ter beschikking gesteld. Met dank aan de Nationale Loterij en haar spelers. Met de steun van het Cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en Franse gemeenschap.

Ontdek het werk van Laurence Vielle

Geboren met de wind (Poëziecentrum, 2016)
Laurence Vielle, in 1968 geboren te Brussel, volgde in 2016 Charles Ducal op als Belgische Dichter des Vaderlands. Ze treedt al meer dan twintig jaar op met sprankelende avondvullende vertoningen, maar ook op papier is haar poëzie een feest. Vielle noemt zichzelf een ‘sprokkelaarster’: ‘er zijn sprokkelaars van groenten, van knopen, van postkaarten, van schroot, van eindjes touw. Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg graag die woorden.’ In Geboren met de wind zijn een aantal van Vielles wonderlijke ‘dichtverhalen’ bij elkaar gesprokkeld. De bundel biedt een staalkaart uit bijna twintig jaar poëzie, van De onvoltooid verleden tijd (1998) over Dag Gaston (2010) tot haar recentste bundel OEF (2015).

Dichter en vertaler Jan H. Mysjkin volgt en vertaalt Laurence Vielle nu al vijftien jaar, sinds hij haar voor het eerst hoorde lezen.

Herschepping van de wereld (PoëzieCentrum, 2013)
Wat ik schrijf is spreekmateriaal, klankmateriaal. Ik lees graag hardop wat geschreven is’, stelt de Franstalige Laurence Vielle. En dat blijkt des te meer uit Herschepping van de wereld, een vertaling van haar werk door Jan H. Mysjkin.

Eind 2006 werd Vielle door het Maison de la Poésie te Parijs uitgenodigd om een avondvullend programma met haar gesprokkelde woorden samen te stellen – dat werd La création du monde. Het is dan ook niet toevallig dat haar nieuwe bundel dezelfde titel draagt.

Dus dan
is er in Brussel
de autovrije dag en de stad de stad ademt, ademt
O je merkt het jawel je merkt
dat de straten hun auto’s verloren hebben
Er wordt gelopen in de straten
er wordt gefietst
de longen bloeien ervan op
En ook stel ik voor
aan de koning ministers Vlamingen Franstaligen veeltaligen
stel ik voor
aan de kinderen bejaarden behaarden planten en dieren
aan het stof de sprietjes en de sterren aan iedereen
stel ik voor jawel om te beginnen
stel ik een dag zonder woorden voor weet je dat is een
geweldige dag
[…]

-Laurence Vielle, uit Geboren met de wind (Poëziecentrum, 2016)