Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

baros_a4_hr.jpg

De Autosnelweg A4 en andere gedichten
Poëziecentrum

De Autosnelweg A4 en andere gedichten - Linda Maria Baros

Linda Maria Baros stelt zichzelf voor als een Franstalige dichteres van Roemeense afkomst. Ze werd in 1981 geboren te Boekarest, waar ze op haar zevende debuteerde in een Roemeens jongerentijdschrift. Ze voltooide de middelbare school in Parijs, waar ze vervolgens vergelijkende literatuurwetenschap studeerde aan de Sorbonne.

Na twee bundels in het Roemeens schreef ze vanaf 2004 uitsluitend poëzie in het Frans. In het najaar van 2007 werd ze bekroond met de Prix Apollinaire, een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor poëzie in Frankrijk. In De autosnelweg A4 en andere gedichten, haar derde bundel in het Frans, voert ze de stad op als een postindustriële mythe. Openbare wc’s zijn er tot elysia geworden, racketeers en buurtmeisjes tot archetypische figuren die vervellingen van antieke halfgoden en helden lijken te zijn. De bundel leest alsof we een life-uitzending van de Apocalyps meemaken.

In samenwerking met Jan H. Mysjkin vertaalde Linda Maria Baros een twintigtal Nederlandse dichters in het Roemeens, van Remco Campert en Gerrit Kouwenaar tot Arjen Duinker en Mustafa Stitou. De autosnelweg A4 en andere gedichten is haar eerste bundel in het Nederlands.

Vertaling Jan H. Mysjkin

Auteur/samensteller  Linda Maria Baros
Jaar  2014
Pagina's  62
Prijs   17.50
ISBN  9789056554453
Type  soft cover