Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bundels van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21ste eeuw - Jeroen Dera & Carl De Strycker (red.)

Sinds 2000 zijn er in Nederland en Vlaanderen vele honderden dichtbundels verschenen. Dit boek presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker.

Als je de productie van de vele honderden dichtbundels overziet, merk je een grote diversiteit en veelkantigheid: van klassieke sonnettencycli tot boeken waarin met de hand is bijgeschreven, van bundels met bijgevoegde cd’s tot hedendaagse epische poëzie. Dit boek presenteert 26 essays over evenzoveel poëziebundels, die elk een opvallende plek opeisten in de recente literatuurgeschiedenis of een scharnierpunt betekenden in het oeuvre van hun maker. De anti-canto’s van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze bijzondere bundels worden doorgelicht door de beste poëzielezers van vandaag.
Dit boek is een uitgave van Vantilt (Nijmegen) en PoëzieCentrum vwz (Gent).

Jeroen Dera (1986) is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde op de studie Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie (2017). Met Sarah Posman en Kila van der Starre redigeerde hij Dichters van het nieuwe millennium: Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (2016).

Carl De Strycker (1981) promoveerde op een proefschrift over de invloed van Paul Celan op de Nederlandstalige poëzie (Celan auseinandergeschrieben, 2012). Met Yra van Dijk en Maarten De Pourcq stelde hij het boek Draden in het donker. Intertekstualiteit in theorie en praktijk samen. Samen met Koen Rymenants bezorgde hij Willem Elsschot. Dichter (2017).

Het boek verschijnt op Gedichtendag, de start van de Poëzieweek op 25 januari 2018. 

Publicatiejaar: 2018
Pagina's: ca. 288
ISBN 978 94 6004 364 2
Prijs: 19,95