Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Zaterdag 25 november 2017: Literaire living

K. Schippers
Top of the bill op Literaire Living is dichter, romancier en essayist K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter, 1936). Hij zet zich al sinds eind jaren vijftig in om het gewone ongewoon te maken. Met J. Bernlef en G. Brands richtte hij in 1958 het tijdschrift Barbarber op, dat in poëzie de realiteit van alledag terugbracht. Schippers en de andere Barbarber-schrijvers introduceerden de ready-made in de Nederlandse literatuur en relativeerden de grenzen tussen kunst en werkelijkheid. Schippers organiseert op Literaire Living een feest voor de werkelijkheid en voor de taal. Hij leest ook voor uit zijn kersverse bundel Garderobe, kleine zaal.

Laurence Vielle
Wie Laurence Vielle al zag performen, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de originaliteit, muzikaliteit, présence en overgave van deze Franstalige Brusselse dichteres (1968), die de voorbije twee jaar onze Dichteres des Vaderlands was. Poëzie als belevenis. Poëzie die de straat uitademt. Poëzie die de vinger aan de pols houdt van de wereld, zoals in het aangrijpende Je bent doelwit na de aanslagen van 22 maart. Vielle transformeert het alledaagse tot een woordenwervelwind. Voor haar recentste bundel Ouf, met bijbehorende cd, ontving ze een van de ‘Grands Prix Internationaux du Disque et du DVD’, in de categorie ‘Parole enregistrée’. Vielle speelde Ouf eind 2016 als muzikale theatervoorstelling.

Charlotte Van den Broeck
Als één jonge dichteres het voorbije poëziejaar heeft gekleurd, is het Charlotte Van den Broeck (1991) wel. Dit jaar verscheen haar indrukwekkende tweede bundel Nachtroer (voor haar debuut Kameleon, won ze al de Herman De Coninck Debuutprijs) en opende ze de Frankfurter Buchmesse, samen met de Nederlandse auteur Arnon Grunberg. De twee bleven mekaar brieven schrijven, die in De Standaard der Letteren verschenen. Van den Broeck draagt secuur en intens voor, en maakte in 2015 indruk tijdens De Nacht van de Poëzie in Utrecht. 

Mustafa Kör

Mustafa Kör (1976) had al de roman De Lammeren (2007) op zijn naam, die dit jaar opnieuw, in herwerkte versie, werd uitgegeven. Maar het was wachten tot vorig jaar op zijn poëziedebuut Ben jij liefde, die intussen aan de vijfde druk toe is, en genomineerd was voor de 'Poëziedebuutprijs Aan Zee'. De Standaard was uitermate lovend, 'een aangrijpende bundel die een dichter maar één keer in z'n leven kan schrijven’. 

Muziek door Inne Eysermans (Amatorski) 
Inne Eysermans (1988), frontvrouw van Amatorski, kleurt buiten de lijnen van de muziek. We herinneren ons de theatertour in 2011 waarbij de band live de stille film Impatience van een indrukwekkende soundtrack voorzag. In 2013 was er het interactieve multimediale project Deleting Borders (2013), waarbij fans online en offline werden aangespoord een aantal songs mee te componeren. En de voorbije jaren bestuift Eysermans steeds vaker de literatuur met haar soundscapes: zo maakte ze samen met schrijfster Saskia de Coster klankverhalen, en was het duo te horen en te zien op Kunstenfestival Watou 2016. Inne brengt op Literaire Living solo een aantal Amatorski-songs en laat het publiek proeven van haar soundscapes.

Praktisch

Datum + uur: 25 november om 20u00
Locatie: Cultuurkapel De Schaduw, Wezestraat 32,
8850 Ardooie (bij Roeselare)!
toegang: € 10 (VVK)/ € 12 (kassa)
Meer info: De Literaire Living