Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Winnaars VERS Poëzierevue en debat bekend

Maandag 26 februari speelden jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg met hun eigen gedichten de hoofdrol in een spetterende VERS PoëzieRevue. De dag erna, dinsdag 27 februari debatteerden oudere jongeren van dezelfde scholen aan de hand van allerlei uitdagende stellingen over poëzie op de zolder van het Poëziecentrum. 

In een swingende literaire show brachten Gentse jongeren hun poëzie op de planken. Ruim 150 jongeren schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Hun gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs. De mooiste en meest bijzondere gedichten worden voorgedragen in de VERS Revue. De jonge dichters treden op met artiesten van naam. Zo brengt dichter & perfomer Andy Fierens zijn poëzie ten tonele, zorgt Nele Van Den Broeck - beter bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday - voor muzikale vrolijkheid en spinnen en tollen de breakdancers van Fractal Collective over het podium. De gedichten worden muzikaal omlijst door slagwerker Frank Wardenier en gitarist Vlado Spisiak. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman.
Aan het einde van de literaire show bepaalde een deskundige jury, bestaande uit Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum Gent, Annie Lens, Cultuurdienst Stad Gent en Lara Rogiers, Vlaams Fonds voor de Letteren, welke jongeren als winnaar uit de bus kwamen: Marvin van den Bossche uit het Atheneum Gentbrugge 4W1 met het gedicht ‘Onwetend', Hendrik Schuytsen uit het Atheneum Wispelberg met ‘De Stad’ en Sarah Habichi uit het Atheneum Gentbrugge 4EC met het gedicht ‘Een zucht’. Zij gaan door naar de uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium op vrijdag 19 april in DE Studio in Antwerpen! 

De dag erna werden jongeren uit een hoger jaar door presentator Christophe Vekeman uitgedaagd tot een stevig debat over poëzie. Ook presenteerden een aantal jongeren hun essay. Tussen de debatten en essays door waren er optredens van Nele Needs a Holiday en Andy Fierens. Een vakkundige jury (o.a. Sieglinde Vanhaezebrouck, Poëziecentrum Gent en Peter Swanborn, dichter en journalist) selecteerde een aantal jongeren die doorgaan naar grote finale: het VERS Slotdebat in Amsterdam. Dat zijn geworden Anne Lanckriet uit het Atheneum Wispelberg 5LT, Robrecht De Baere uit het Atheneum Gentbrugge 6MTWE, Faical Souleymane uit het Atheneum Wispelberg 5MTW & Febe D'Haeyer uit het Atheneum Gentbrugge 6HW. De twee winnaars van het essay waren Maya Allaert uit het Atheneum Gentbrugge 6ECMT en opnieuw Anne Lanckriet.