Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Vijf genomineerden voor Gouden Poëziemedaille bekend en 32.000 hoofden tellende jury beslist over Poëziesterren

Poëziecentrum en CANON Cultuurcel reiken voor de derde keer de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit 

Sinds 2014 reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille uit. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe. Op die manier trachten ze meer zichtbaarheid te geven aan een genre dat vaak onder de radar blijft als het om literaire prijzen gaat.

Dit jaar lazen meer dan 32.000 schoolkinderen samen de genomineerde gedichten en kenden per graad een Poëziester toe aan het beste gedicht. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school stemmen mee.

De vakjury bestudeerde alle kinderpoëzie die de afgelopen twee jaar werd gepubliceerd en nomineerde uit 21 bundels 5 titels (in alfabetische volgorde op auteur):

Robbert-Jan Henkes – Jij met mij (Querido, 2017)
Edward van de Vendel – De zombietrein en andere stripgedichten (Querido, 2017)
Erik van Os & Elle van Lieshout – Niets liever dan jij (Querido, 2016)
Linda Vogelesang – Gewoon een droom (Querido, 2017)
Bette Westera – Was de aarde vroeger plat? (Gottmer, 2017)

De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 30 mei tijdens het slotfeest van de Beste Boekenjuf of -meester 2018 in het Cultureel centrum van Deurne. De gedichten die van de kinderjury een Poëziester kregen, worden op posters gedrukt en verspreid naar alle lagere scholen in Vlaanderen. Illustrator Fatinha Ramos verzorgt de vormgeving van de posters voor deze derde editie. 
 
Naar aanleiding van de UNESCO Werelddag van de poëzie op 21 maart, volgden de leerlingen die meestemmen voor de Poëziesterren een educatief traject in de klas met materiaal aangeleverd door CANON Cultuurcel en Poëziecentrum. Elke dag van de week lazen zij een gedicht en aan het einde van de week diende elke deelnemende klas van elke graad haar stem in. Minister Hilde Crevits bezocht Basisschool Sint-Lodewijkscollege  in Brugge tijdens de lees- en stemweek, waar Boekenjuf Frie Creyf ambassadeur is voor dit project. Ook de Minister van Cultuur Sven Gatz moedigde de kinderen aan om te stemmen voor de Poëziesterren.

De vakjuryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Flore Keersmaekers (Jeugd en Poëzie), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs), Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). Ze bogen zich over de kinderpoëziebundels die verschenen in 2016 en 2017.
 
Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Het genre verdient meer aandacht en pluimen en daarom reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit. De eerste winnaar, in 2014, was Edward Van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido, 2013). De Poëziesterren gingen naar Ted van Lieshout, Diet Groothuis en Erik van Os & Elle van Lieshout. In 2016 was Bette Westera de grote winnaar met haar bundel Doodgewoon (Gottmer, 2015). Daarnaast kreeg ze ook een Poëziester, net als Geert De Kockere en Joke van Leeuwen.

Meer weten over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren? Lees hier meer en laat je gegevens achter om deel te nemen aan de Poëziesterren 2020!

De Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren zijn een project van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.