Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Adam Pluszka (Pl)

Binnenkort start de 8ste editie van het Felix Poetry Festival waar u wederom kunt genieten van een kwalitatieve keuze uit poëzie van hier en elders. Zo divers het genre is, zo gevarieerd is het programma. Als voorsmaakje stellen wij graag Versopolisdichter Adam Pluszka aan u voor. Op vrijdag 10 juni kunt u hem live aan het werk zien in het Felix Pakhuis (Antwerpen).

Adam Pluszka
Geboren in 1976 / Nationaliteit: Pools

Adam Pluszka is een dichter, auteur, en film- en literatuurcriticus woonachtig in Warschau. Momenteel werkt hij voor uitgeverij Marginesy. Dichtbundels van zijn hand zijn Z prawa z lewa, Zwroty, Trip en French love. Zijn proza bestaat uit titels als Łapu capu en Flauta. In 2003 kreeg Pluszka een nominatie voor de Paszport POLITYKI Prijs. Ook zijn gedichtenverzameling Zestaw do besztán was in 2015 een nominatie waard voor de Silesius Poëzijprijs en de Gdynia Literaire Prijs.

In zijn debuutbundel dompelde Pluszka zich onder in de Silesiaanse traditie van realistische poëtische verslaggeving (in de trant van Siwczyck, Melecki of Podgórnik). Deze gedichten kenmerken zich door spot, stoïcisme, idiomen, vrolijkheid en nadruk op het absurde van tragedie. In de tweede bundel komt de dichter veeleer naar voren als een parodist die schatplichtig is aan het werk van Wiedemann, Foks of Jaworski. Latere bundels behandelen thema’s die verbonden zijn met een geleidelijk afscheid van de peer group: ontsnapping, reis, verplaatsing en uiteengaan.

Op Lyrikline.org kan je een aantal gedichten van Adam Pluszka lezen en beluisteren.

Bezoek ook de pagina rond Adam Pluszka op de Versopolis-website voor enkele gedichten (in het Engels)!


Boek hier je tickets voor Versopolis @ Felix Poetry Festival op vrijdag 10 juni.