Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

perat_resize.jpg

Katja Perat
(c)Poeziecentrum

Versopolis @ Felix Poetry Festival #2: een geslaagde internationale festivaldag!

Op donderdag 9 juni kwamen vijf internationale veelbelovende dichters, geselecteerd in het prestigieuze Europese project Versopolis, aan in Gent. Laura Accerboni (Italië), Adam Pluszka (Polen), Katja Perat (Slovenië), Andre Rudolph (Duitsland) en Yekta (Frankrijk) werden warm onthaald in Poëziecentrum. 's avonds vond er een expert meeting plaats, waarop de dichters met de hulp van hun vertalers hun poëzie konden voorstellen aan vertegenwoordigers uit het literaire middenveld (uitgeverijen, literaire tijdschriften, programmatoren, ...). Op vrijdag 10 juni trokken de dichters naar Antwerpen, waar zij te gast waren op de achtste editie van het Felix Poetry Festival (i.s.m. Poëziecentrum).

Ze deden het publiek versteld staan van hun poëzie die nu eens teder, dan weer ironisch en soms zelfs provocatief was.

Versopolis is een ambitieus Europees project dat een internationaal platform wil bieden voor poëzie. De belangrijkste doelstelling van Versopolis is om veelbelovend (jong) dichterstalent, dat al naam heeft gemaakt in eigen land, te promoten over de landsgrenzen heen en hun werk over heel Europa te verspreiden. Tijdens het tweede projectjaar (2015-2016) promoot Versopolis 93 Europese auteurs en hun poëzie onder het motto ‘where poetry lives’ waarbij dertien literaire festivals, verspreid over heel Europa, zullen fungeren als podium voor de dichters. Poëziecentrum treedt op als de Vlaamse partner in het project. Meer informatie over Versopolis op http://www.versopolis.com/.

Met hun lezingen op het Felix Poetry Festival hebben vijf van deze Versopolis-dichters hun prachtige poëzie ook in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd. Hun sprankelende gedichten, die bij de toeschouwers uiteenlopende snaren raakten, deden de unieke setting die het Felix Pakhuis vormt, alle eer aan. Nagenieten kan het publiek nog via de vijf gratis booklets (één per dichter), aangeboden door Poëziecentrum, waarin naast de originele teksten ook steeds de Engelse en Nederlandse vertalingen zijn opgenomen.

Wie wil weten wat hij gemist heeft of wie niet genoeg kan krijgen van onze Versopolis-dichters kan binnenkort de festival-filmpjes bekijken die Jess De Gruyter maakte. Foto's van de avond vind je al terug op onze Facebook-pagina.

Wij kijken nu al uit naar de derde editie van volgend jaar waarin vijf andere Versopolis-auteurs het Felix Pakhuis opnieuw poëtisch zullen laten bruisen!

Volgende afspraak: Felix Pakhuis, Juni 2017!