Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Verkoop poëzie verdubbelt tijdens Poëzieweek

De 6de Poëzieweek heeft het enorm goed gedaan. In Vlaanderen verdubbelde de verkoop van Nederlandstalige poëziebundels en in Nederland steeg de verkoop met maar liefst 69%. De best verkochte dichtbundel in Vlaanderen was Zo scherp je kon er ook niet geweest zijnvan Siel Verhanneman (WPG). Volgend jaar vindt de Poëzieweek plaats van 31 januari t/m 6 februari 2019.
 

De afzetcijfers voor Vlaanderen en Nederland zijn respectievelijk 100% en 69%. Deze cijfers zijn gemeten ten opzichte van de afzet van poëziebundels in een gemiddelde week in 2017 in beide landen. Siel Verhanneman wordt gevolgd door Maarten Inghels, met zijn nieuwe bundel Contact (De Bezige Bij) en de nummer drie in Vlaanderen is de nummer een in Nederland: Remco Campert met Open Ogen (De Bezige Bij).

De Poëzieweek is ook traditioneel het uitgelezen moment om poëzieprijzen uit te reiken. De Turing Gedichtenwedstrijd die het beste, niet eerder gepubliceerde, Nederlandstalige gedicht bekroont, werd gewonnen door Jan-Paul Rosenberg uit Zeist met zijn gedicht Laatste foto van de vrede. Aan de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2.926 dichters mee. De honderd beste gedichten zijn gebundeld in Goudlicht en avondschijn (PoëzieCentrum). De VSB Poëzieprijs, de belangrijkste prijs voor poëzie in Nederland, werd gewonnen door Joost Baars met zijn dichtbundel Binnenplaats (Van Oorschot ). De prijs gaat in 2019 verder onder een nieuwe naam. Het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds hebben zich aan de prijs verbonden. De 16eeditie van het NK Poetry Slam werd gewonnen door Ozan Aydogan.

De volledige top 10 van de best verkochte poëziebundels in Nederland en Vlaanderen vind je hier. De cijfers zijn afkomstig van KVBBoekwerk/GfK en Boek.be