Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Terras #14 Elders

Op 26 mei 2018 verscheen het veertiende nummer van het tijdschrift Terras, Elders, dat de tegenstellingen onderzoekt van stad en platteland, centrum en periferie, en plekken in kaart wil brengen waar iets bijzonders aan de hand is en waar op een mooie manier over geschreven kan worden. Het nummer gaat over de kloof tussen die plekken.

Volgens Terras-redacteur Tom Van de Voorde zorgt het contrast tussen centrum en periferie ervoor ‘dat allerlei plekken op de landkaart veronachtzaamd worden, er ontstaat een wij/zij dat niet alleen sociaal en cultureel maar ook geografisch is’. Van de Voorde noemt als prangend voorbeeld het boek Retour à Reims van Didier Eribon: ‘In het boek vertelt Eribon hoe hij zijn jeugd in een arbeiderswijk aan de rand van Reims steeds heeft verzwegen onder zijn Parijse intellectuele vrienden. Het is niet alleen veelzeggend voor het klassenbewustzijn van de progressieve culturele elite, maar laat ook de gapende kloof tussen centrum en periferie zien.’ In maart verscheen Didier Eribons sociologische autobiografie ook in het Nederlands (Terug naar Reims, in vertaling van Sanne van der Meij).

Elders gaat dus over dingen die zich afspelen buiten ons centrale blikveld en brengt literatuur die grenzen onderzoekt. Niet alleen als geografische scheidslijn maar ook het samenspel van ergens en nergens, van het hiernamaals en het hier, van massief steen en miniemste observaties, van filosofie en syntaxis. Het nummer bevat een schat aan nieuwe ontdekkingen, niet eerder in het Nederlands vertaalde prozaauteurs die worden ingeleid door Annelies Verbeke, dichters zoals de Spaanse Sandra Santana en essayisten. Van Jon Fosse, die in het Nederlands taalgebied al een goede naam heeft als toneelschrijver, worden gedichten en een essay gebracht. Daarnaast is er een hommage aan de dichter Charles Simic die dit jaar 80 wordt, verzorgd door K. Michel en Wiljan van den Akker en zijn er bijdragen van onder meer Arno Camenisch, Miek Zwamborn, Tomas Lieske, H.C. ten Berge en Joseph Zoderer. Menno Wigman figureert postuum in dit nummer als vertaler (naast Hélène Gelèns en Elma van Haren) van het Poettrio-project met Sean O’Brien, W.N. Herbert en Fiona Sampson.

Terras #14 'Elders' verschijnt op 26 mei.

ISBN 978-90-5188-114-1 | 224 blz. | 17x24 cm | Grafisch ontwerp: Herman van Bostelen

Los nummer: €15,-

Jaarabonnement: €35,- / €25,- (met eerste jaar studentenkorting)
- twee nummers van Terras plus een extra publicatie

Terras staat onder redactie van Kim Andringa, Anna Eble, Erik Lindner, Ton Naaijkens, Annelies Verbeke en Tom Van de Voorde en wordt verspreid door Abonnementenland/VMBpress, het Poëziecentrum Gent en de uitgeverij van Perdu.

Info en contact:

redactie@tijdschriftterras.nl

www.tijdschriftterras.nl

+ 31 (0)20 6869646