Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

prijswinnaars_vers-1.jpg

Winnaars VERS finale
Barako, School der Poëzie

Sarah Tutélaire uit Gent wint poëziewedstrijd VERS in Amsterdam!

Sarah Tutélaire van het Atheneum Wispelberg uit Gent won gisteren de eerste prijs in de grote VERS finale voor jongeren! "Een gedicht over geluk, over iets waar we blij van worden. Niets is moeilijker dan dat." Aldus de jury over haar gedicht ‘dat geluk heb ik al’. Beyza Nur Usta van het Sint Nobertus uit Antwerpen ging er vandoor met de derde prijs.

"Waanzinnig sterk. Dit gedicht moet nú geschreven en gelezen worden." zei de jury onder meer over haar gedicht ‘Syrië’ (lees verder voor de gedichten).

In het Compagnietheater in Amsterdam brachten vandaag 32 finalisten uit heel Nederland en Vlaanderen hun poëzie op de planken in de spetterende poëziefinale VERS van School der Poëzie uit Amsterdam. In Vlaanderen wordt het initiatief ondersteund door Poëziecentrum en de Cultuurdienst Stad Gent, en in Antwerpen door Villanella. De gedichten van de finalisten waren geselecteerd uit een paar duizend inzendingen door jury`s in spannende voorrondes.

De jongeren droegen hun gedicht voor in een afwisselde show. Zo was er een optreden van strijkersensemble FUSE, bracht dichteres en VSB Poëzieprijsgenomineerde Maud Vanhauwaert haar poëzie ten tonele en zong Joy Wielkens de sterren van de hemel met Vlado Spisiak op gitaar. Dichter/slammer Ellen Deckwitz presenteerde het programma.

De jury bestond uit Meltem Halaceli, schrijfster, researcher en arabist, Maud Vanhauwaert en Mustafa Stitou, dichter en winnaar van de VSB Poëzieprijs 2004. De tweede prijs ging naar Erik in ’t Veld uit Barendrecht (NL).

Ook de winnaars van het VERS Slotdebat zijn leerlingen uit Vlaanderen. Ward Cools van het Atheneum Gentbrugge uit Gent was de beste poëziedebater en Soeteke Rosseau van het Lyceum Deurne SGN uit Antwerpen was de beste essayist.  

De VERS finale voor jongeren maakt deel uit van een groots opgezette landelijke slotmanifestatie, waaraan in het voortraject ruim 3000 kinderen en jongeren uit Nederland en België deelnamen. VERS is het poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Een jaar lang stonden de genomineerde bundels en hun dichters centraal. Duizenden kinderen en jongeren maakten zo kennis met het werk van Pieter Boskma, Geert van Istendael, IIja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert.


VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vindt dit jaar voor de 18e keer plaats. VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door VSBfonds: www.vsbfonds.nl en www.schoolderpoezie.nl. In Vlaanderen wordt de prijs mede mogelijk gemaakt door Poëziecentrum. De Gentse voorronde wordt ondersteund door de Cultuurdienst Stad Gent, de Antwerpse door Villanella.


DAT GELUK HEB IK AL

Het eten op mijn bord was

zo kleurrijk als een schilderspalet.

De lamp, die net iets te laag hing

gaf ons een bescheiden gevoel van comfort.

Zijn voetstappen hoorden we al van ver,

zo intrigerend, toch zo rustgevend.

In de opening van de deur stond hij,

zijn lichaam straalde zelfverzekerdheid uit

Zijn ogen, zó blauw, waren niet

te vergelijken met een landschap,

waren als de oceaan of de lucht.

Vreemden zouden hem zien en zeggen

‘Ik wou dat hij mijn broer was.’

En ik zou zeggen

‘Dat geluk heb ik al.’


Sarah Tutélaire


SYRIË

 

Er heerst in het hele land

een wolk van stof.

 

Mijn huis, mijn ziekenhuis

Mijn school wordt gebombardeerd

 

De kraaien jagen op

onschuldige jonge

oude prooien.

 

Een oude vrouw die rouwt

om Mohammed, Fatima,

Aysa, Zakaria, Ali

 

Zoekt op en telt de familie

alleen zij, zij blijft over

met de straat vol doden en

hun zielen die rondlopen.

 

Beyza Nur Usta