Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

basislogo.png

Poëzieweek 2021: in cijfers
Tom Suykens

Poëzieweek 2021: in cijfers

We blikken graag terug op de afgelopen Poëzieweek (editie 2021). Een bijzondere editie in een coronajaar, maar dat heeft het enthousiasme voor poëzie niet kunnen stoppen! 

Het Poëziegeschenk, dat in Nederlandse en Vlaamse boekhandels cadeau werd gegeven bij aankoop aan € 12,50 aan poëzie, verscheen in een oplage van 7.000 exemplaren Het geschenk werd aangeboden bij maar liefst 247 verschillende boekhandels in Vlaanderen en Nederland. Het geschenk was een groot succes en de volledige voorraad is uitgedeeld tijdens de Poëzieweek.

"De poëzieweek was een grote opsteker voor ons! We hebben vele bezorgrondjes gemaakt en de geschenken zijn helemaal opgegaan. Geweldig om te zien dat de poëzieweek ook in de huidige omstandigheden zo sterk staat."
- Anne ter Beek, INDEX Poetry Books, Leiden

"'Samen Al 't hope', dat was ook min of meer het uitzicht van onze overvolle poëzie afdeling. Stapels bundels van o.a. Jozef Deleu en Bart Moeyaert tot Jan Van Coillie en Sassafras De Bruyn met Een stukje van de Regenboog. Aan het einde van deze week was onze voorraad gehalveerd. Mensen hebben in deze huidhongerige tijden duidelijk nood aan troost, mindfood en zinspiratie. Niets is zo helend dan een diepgaande dosis poëzie."
- Hilde De Rore, t' Oneindige Verhaal

In de deelnemende Vlaamse boekhandels werden klanten ook nog eens verrast met een gratis Gedichtendagposter, een keerdruk met een gedicht van Rodaan Al Galidi en Maud Vanhauwaert.
 


Verkoopcijfers poëzie

In 2020 zijn er in Vlaanderen 10% meer poëziebundels verkocht dan in 2019. In onzekere tijden stijgt de nood aan poëzie!
Die stijgende trend zette zich voort tijdens de Poëzieweek. De bundelverkoop steeg in Vlaanderen met 123,5 % t.o.v. een gewone week in oktober 2020. Opvallend is dat de verkoop van kinderpoëzie voor 6 tot 9-jarigen maar liefst vervijfvoudigd is in de Poëzieweek.

De beste verkochte dichtbundel in Vlaanderen tijdens de Poëzieweek 2021 is Best of Delphine Lecompte van Delphine Lecompte (Uitgeverij De Bezige Bij). De tweede plaats is voor de immer populaire Canadese Rupi Kaur met haar nieuwste bundel Home bodyLieke Marsman, die vlak voor de Poëzieweek werd benoemd tot nieuwe Dichter des Vaderlands in Nederland, staat op de derde plaats met haar nieuwste bundel In mijn mand (Uitgeverij Pluim). Geschenkauteur Maud Vanhauwaert staat ook in de top 10 met haar verzamelde Stadsgedichten Het stad in mij (DasMag). 
Bron: GfK via Meta4Books

In Nederland daalde de verkoop van poëzie in 2020 t.o.v. 2019, er werd een kwart minder omzet en afzet gerealiseerd in het coronajaar.
Gelukkig zorgde de Poëzieweek wel voor een stijging in de verkoop van dichtbundels, zelfs met boekhandels die de deuren gesloten moesten houden. In de Poëzieweek werden er 27% meer bundels verkocht dan in een gemiddelde week in oktober 2020.
                                                                                                                              
Kersvers Dichter des Vaderlands Lieke Marsman was met haar bundel In mijn mand de best verkochte auteur in Nederland tijdens Poëzieweek 2021. Plaats twee en drie worden ingenomen door Rupi Kaur (Milk and Honey en Home body).
Bron: GfK via CPNB

De top 10 met best verkochte bundels voor Nederland en Vlaanderen vind je hier.