Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëziedebaters uit Gent door naar VERS finale in Amsterdam

Jaro Lenaerts, Yousra Laytouss, Hannah Zaoud en Ward Cools brengen het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg op dinsdag 31 mei naar de VERS finale in het Compagnietheater in Amsterdam! Zij kwamen op 14 maart bij de voorronde van het VERS Debat & Essay in Poëziecentrum als beste poëziedebaters uit de bus. Lofti El Haloui schreef volgens de jury het beste essay over poëzie. Op de planken van het Compagnietheater dingt hij op 31 mei mee naar de prijs voor de beste poëzie-essayist.

In een levendig programma werden de jongeren geconfronteerd met stellingen als ‘Een persoonlijk gedicht is een goed gedicht’, ‘Gedichten lezen moet je leren op school’ en ‘Hoe arroganter de dichter, hoe beter’ die ze moesten verdedigen of ontkrachten. Ook droegen zes jongeren hun essay voor.

De debatten werden afgewisseld met een optreden van dichter en perfomer Andy Fierens. De jury bestond uit David Troch, stadsdichter van Gent, Annie Lens, Cultuurdienst Stad Gent en Patrick Peeters, stafmedewerker poëzie Vlaams Fonds voor de Letteren. De presentatie was in handen van schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman.

Het VERS Debat in Gent werd georganiseerd in samenwerking met Dienst Cultuur Stad Gent en Poëziecentrum.VERS 2016 is: een internationale poëziemanifestatie voor kinderen en jongeren door heel Nederland en Vlaanderen met het hele jaar door lessen en activiteiten rond de vijf genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs. Voor jongeren in Vlaanderen presenteert School der Poëzie in VERS een speciaal poëzieproject rond de Herman de Coninckprijs 2016, met lessen en programma’s rond het werk van de genomineerde dichters.  Na 18 voorrondes door heel Nederland en Vlaanderen komen alle finalisten met een aantal klasgenoten naar Amsterdam voor de grote VERS Slotmanifestatie.


VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International. VERS wordt financieel mede mogelijk gemaakt door VSBfonds. In Vlaanderen wordt de prijs mede mogelijk gemaakt door Poëziecentrum. De Gentse voorronde wordt ondersteund door de Cultuurdienst Stad Gent, de Antwerpse door Villanella.