Poëziegeschenk 2020: tien dichters van nu

Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière. Het motto van de 8ste Poëzieweek is ‘De toekomst is nu’. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Instapoets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. Ontdek hieronder de tien dichters!

-         Akwasi (1988, Ambo|Anthos)

-         Dean Bowen (1984, Uitgeverij Jurgen Maas)

-         Charlotte Van den Broeck (1991, Arbeiderspers)

-         Radna Fabias (1983, Arbeiderspers)

-         Max Greyson (1988, Arbeiderpers)

-         Carmien Michels (1990, Polis)

-         Roelof ten Napel (1993, Hollands Diep)

-         Marieke Lucas Rijneveld (1991, Atlas Contact)

-         Maud Vanhauwaert (1984, Querido)

-         Siel Verhanneman (1989, Standaard Uitgeverij)

Het Poëziegeschenk werd de afgelopen jaren geschreven door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018) en Tom Lanoye (2019). De Poëzieweek start op donderdag 30 januari 2020 in Vlaanderen en Nederland met #Gedichtendag en duurt tot en met 5 februari. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk, getiteld nu, cadeau.

HET THEMA VAN DE POËZIEWEEK: DE TOEKOMST IS NU

De Poëzieweek staat aan het begin van het tweede decennium van deze eeuw in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. De toekomst is nu!

Akwasi is artiest, performer, directeur, labeleigenaar, acteur, presentator, gespreksleider, scenarist, stemacteur, dichter, schrijver en “man van het gesproken woord”. Akwasi debuteerde bij Ambo Anthos met de bundel Laten we het er maar niet over hebben (2018).

Dean Bowen is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd en heeft een buitengewoon bevlogen voordracht. Hij is niet voor niets de stadsdichter van Rotterdam.

Charlotte Van den Broeck zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs.

Radna Fabias won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende. Voor haar debuut Habitusontving ze de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs. Ze is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen.

Max Greyson is een dichter uit Antwerpen. Als spoken word-performer toert hij door Europa. Hij debuteerde in 2016 met Waanzin went niet, in 2019 verscheen zijn tweede poëziebundel Et alors.

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze organiseert, presenteert, performt, jureert, doceert en werkt samen met artiesten van alle slag. In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs.

Roelof ten Napel is schrijver en dichter. Hij debuteerde in 2014 met Constellaties en in 2017 verscheen zijn roman Het leven zelf. In 2018 maakte hij met Woedeboek zijn poëziedebuut, waarmee hij de School der Poëzie Jongerenprijs won.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 ze met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf. Voor haar debuutroman De avond is ongemak uit 2018 ontving ze de ANV Debutantenprijs en de roman stond op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2019. In januari 2019 verscheen haar nieuwste dichtbundel Fantoommerrie.

Maud Vanhauwaert is een Vlaams dichteres en actrice. In 2011 won zij met haar debuutbundel Ik ben mogelijk de Vrouw Debuut Prijs. Voor haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig werd zij in 2015 beloond met de Publieksprijs Herman de Coninckprijs. Maud Vanhauwaert is stadsdichter van Antwerpen.

Siel Verhanneman bracht in 2016 haar eerste dichtbundel Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd in eigen beheer uit en de eerste 400 exemplaren waren onmiddellijk uitverkocht. Inmiddels is ze een veelgevraagd voordrager op literaire festivals en publiceerde ze een tweede dichtbundel, Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn.

DE POËZIEWEEK

Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting CPNB, Poëziecentrum, Stichting Poetry International, Vlaams Fonds voor de Letteren, Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen Nederland, Iedereen Leest Vlaanderen, De Schrijverscentrale, Boek.be, Taalunie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Turing Foundation, Awater, Het Literatuurhuis, , Poëzieclub, Noordwoord, Wintertuin | De Nieuwe Oost. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.