Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

hdc_gewonnen_bundels_2017.jpg

Zing zing & Kwaad gesternte
Prometheus & Atlas Contact

Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel én Publieksprijs voor het mooiste gedicht

Peter Verhelst wint met Zing Zing (Prometheus) de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel. Hij ontvangt een geldprijs van 6000 euro. De prijs werd op 24 januari overhandigd door Luk Lemmens, gedeputeerde Cultuur van de provincie Antwerpen, in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Peter Verhelst wint ook de Publieksprijs voor het mooiste gedicht ‘Als je geen contact meer hebt met de dingen’. Het gedicht verscheen op de Gedichtendagposter, vormgegeven door Herman Houbrechts en is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels op 26 januari, Gedichtendag. De jury bekroont Hannah van Binsbergen met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor Kwaad gesternte (Atlas Contact)

Sinds dit jaar is de prijs toegankelijk voor poëzie uit Vlaanderen én Nederland. Peter Verhelst wint de Herman de Coninckprijs voor de derde keer. Het is de eerste keer dat hij de Publieksprijs wint.

Genomineerd voor de Herman de Coninckprijs waren:

  • Eva Gerlach met Ontsnappingen (Arbeiderspers)
  • Roland Jooris met Bladgrond (Querido)
  • Hannah van Binsbergen met Kwaad gesternte (Atlas Contact)
  • Peter Verhelst met Zing zing (Prometheus)
  • Nachoem M. Wijnberg met Van groot belang (Atlas Contact)

De jury over Zing Zing:

“Een gulle bundel die de zintuigen overrompelt. In gulzige klanken en passionele beelden roept de dichter een vervreemdende wereld op die ondanks haar sprookjesachtige karakter nooit ver van de lezer afstaat. Verhelsts liefdesgedichten zullen veel lezers door elkaar schudden en beroeren zoals de liefde zelf. Wie deze bundel ten volle wil genieten, doet er goed aan de imperatieven uit de titel ter harte te nemen – de welluidende gedichten lenen zich er uitstekend voor.”

De vakjury bestond uit voorzitter Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen), Hugo Brems (professor emeritus), Cathérine De Kock (journalist De Standaard), Laura de Coninck (journalist beeldend kunstenaar) en Saskia Scheltjens (Head research Rijksmuseum Amsterdam). Lees hier het volledige juryrapport.

Op donderdag 26 januari, Gedichtendag, is het gedicht van Peter Verhelst ook downloadbaar op www.boek.be.

Bestel de winnende dichtbundels hier via de shop van Poëziecentrum.